- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски тенк Т-80 на војним вежбама Восток 2022 - Sputnik Србија

УЖИВО Руска ПВО оборила још једну украјинску ракету изнад Крима

Пратите нас
Руска војска напредовала је у подручју Берестова у Донбасу. Контраофанзива Кијева и даље не даје никакве резултате јер, према наводима Москве, сви покушаји да се пробије линија одбране су безуспешни. Бомбардовање украјинске војне структуре се и даље наставља, а тренутно су на мети украјинска складишта и погони за производњу оружја.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:31 07.10.2023
Руска војска спречила је још један ракетни напад украјинских снага на Крим. Руска ПВО је открила и у ваздуху уништила ракету С-200 која је модификована у ударну.
21:07 07.10.2023
Председник САД Џозеф Бајден намерава од Конгреса да затражи највећи пакет војне и хуманитарне помоћи за Украјину, који би требало да буде довољан до почетка 2025. године, а чији износ би могао да достигне чак 100 милијарди америчких долара, пише "Дејли телеграф".
20:58 07.10.2023
У последња 24 сата руска војска успешно је нападала практично на сваком правцу у ДНР, рекао је саветник лидера ДНР Јан Гагин.
"У последња 24 сата наше снаге не само да су одбијале нападе противника дуж целе лине фронта него су практично на сваком правцу прелазили у контранапад и то прилично успешно. На читавој лини фронта активно су деловале наша артиљерија и авијација", рекао је он.
17:54 07.10.2023
Украјинске снаге покушале су да изведу терористички напад на Крим ракетом С-200. Руска ПВО је уништила ракету, саопштило је Министарство одбране Русије.
14:29 07.10.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
Руска војска је на јужнодоњецком правцу одбила три напада пртовника на Запорожје, а том приликом украјинска војска изгубила је до 225 војника и шест јединица технике укључујући и једну станицу за радиоелектронско ратовање.
Јуришна авијација руске војске извела је напад на људство и војну технику 58. моторизоване и 79. десантно-јуришне бригаде украјинске војске код места Урожајно и Новомихајловка у Доњецкој Народној Републици.
Руска групација „Југ“ је на доњецком правцу одбила три напада украјинске војске, а Кијев је у тим нападима изгубио до 190 војника и пет јединица војне технике укључујући америчку хаубицу М777.
Украјинска војска је на купјанском и краснолиманском правцу протеклог дана изгубила преко 100 војника. Руска групација „Запад“ је уз помоћ авијације и артиљерије одбила пет напада Кијева у близини Макејевке у ЛНР. Гађани су и положаји људства и технике 14, 30. и 32. механизоване бригаде украјинске војске, као и 115. бригате територијалне одбране у близини Купјанска, Синковки, Лимана Првог, и Ивановке.
Кијев је на херсонском правцу изгубио до 30 војника, две диверзантске групе и једну хаубицу Д-30. Поред тога, на острвима Аљошкински и Перејаславски ликвидиране су две диверзантско-извиђачке групе украјинске војске.
Руска војска је на два украјинска аеродрома у близини Житомира у Полтавској области уништила складишта горива за авијацију. У питању су аеродроми „Озерно“ и „Миргород“. Такође, код места Иљичевск у Одеској области уништено је и складиште војне технике украјинске војске, као и складиште муниције 1. бригаде специјалне намене.
Руске ПВО снаге обориле су за минула 24 часа један украјински луришни бомбардер Су-25, 38 дронова, а оборено је и седам ракета испаљених из америчког лансера „хајмарс“, као и четири противрадарске ракете „харм“.
12:26 07.10.2023
Руска војска потопила три украјинска чамца на Дњепру
Руска војска потопила је три чамца са украјинским војницима код Херсона, саопштио је Спутњику извор упознат са ситуацијом у зони специјалне војне операције.
Како је рекао, протеклог дана је руска групација „Дњепар“ на ушћу реке Дњепар потопила два чамца на којима се налазило 10 украјинских војника, а данас још један на коме се налазило још шест војника.
Такође, на југу Херсона уништен је и један украјински командни центар за управљање дроновима где се налазило пет украјинских војника.
10:21 07.10.2023
Кијев покушао напад ракетама на Белгородску област
Украјинска војска покушала је да изведе ракетни напад на Белгородску област, саопштило је руско Министарство одбране.
Како се наводи, руске ПВО снаге су осујетиле напад који је изведен око 10 сати по локалном времену.
Украјинска војска је у нападу користила тактичке ракете лансиране из система „точка-У“.
Укупно је оборено три украјинске ракете, а према прелиминарним информацијама, нема повређених.
09:16 07.10.2023
Америка спрема нови пакет помоћи Кијеву
САД припремају да 11. октобра саопште о новом пакету помоћи Украјини у износу од 200 милиона долара, преноси агенција „Ројтерс“ позивајући се на неименоване изворе.
За сада нема информација из чега ће се састојати пакет војне помоћи иако се претпоставља да ће о томе бити речи на 16. заседању контактне групе савезника Украјине.
09:16 07.10.2023
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
08:47 07.10.2023
Експлозије у Одеси
У Одеси су у јутарњим часовима одјекнуле експлозије, преносе украјински медији.
Убрзо затим огласиле су се сирене за ваздушну опасност. За сада нема информација шта су биле мете.
07:57 07.10.2023
Словачка обуставила испоруке војне помоћи
Привремена влада у Словачкој саопштила је да је обуставила испоруку војне помоћи Украјини, пише „Политико“.
„Одлазећа влада више неће слати војну помоћ Украјини“, наводи се у чланку, а као образложење стоји да је таква одлука повезана са преговорима о формирању коалиције између странака које се залажу против подршке Кијеву.
07:57 07.10.2023
Оборен дрон надомак Москве
Изнад Истринског округа надомак Москве оборен је дрон који се кретао ка престоници Русије, саопштио је московски градоначелник Сергеј Собјањин.
Покушај напада изведен је око пет сати ујутру, а на месту пада летелице тренутно су службе за хитно реаговање.
Према речима Собјањина, приликом пада летелице није начињена никаква материјална штета и нема повређених.
07:57 07.10.2023
07:56 07.10.2023
Кијев минирао ХЕ Кременчук
Украјинске снаге минирале су хидроелектрану Кременчук са циљем да изазову провокацију против Русије према сценарију са Каховском ХЕ, саопштио је Спутњику неименовани извор из руске војске.
„Располажемо информацијама да је хидроелектрана минирана са циљем да се изазове додатна тензија и оптужи руска војска“, рекао је он о додао да су ту информацију добили од украјинских војника који чувају ту територију.
ХЕ Кременчук налази се у граду Светловодск у Кировоградској области. Налази се на трећем степену Дњепропетровске каскаде, има 12 турбина и производи максималних 700 мегавати струје.
07:55 07.10.2023
Одбијено седам напада у краснолиманском правцу
Руска војска одбила је седам напада у краснолиманском правцу и том приликом ликвидирала око 60 украјинских војника, саопштио је начелник прес центра руске војне групације „Центар“ Александар Савчук.
Како је рекао, напад су покушале да изведу јуришне групације 63. и 67. механизоване бригаде украјинске војске.
Такође, према речима Савчука, ПВО снаге обориле су две ракете из система „хајмарс“, као и 20 артиљеријских граната.
Истовремено, руска авијација уништила је два командна центра украјинске војске у близини места Червона Дибрава у Луганској Народној Републици, закључио је Савчук.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала