- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

За њих је Еверест патуљак: Пет највиших планина у Сунчевом систему /фото/

© AP Photo / Niranjan ShresthaМонт Еверест
Монт Еверест - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2023
Пратите нас
Монт Еверест је са својих 8.848 метара највиши планински врх на Земљи. Међутим, и широм Сунчевог система налазе се планине у односу на које Еверест личи на патуљка.
Једна од њих је чак 2,5 пута виша од Евереста и представља вулкански врх.

Олимп

Иако је планета Марс друга најмања планета у Сунчевом систему по пречнику, на њему се налази вулкански шиљак чија висина према подацима Насе износи око 25 км, док његова површина заузима простор величине Италије или Филипина. У регији Тарсис се налазе још три велика вулкана, и сви они су познати по томе да су 10 до 100 пута већи од оних на планети Земљи.
Научници објашњавају да је ово могуће јер на Марсу не постоје тектонске плоче које би „одвукле“ вулкан од његовог жаришта. Другим речима, како се не померају са места, они расту и достижу гигантске размере.

Реасилвија

На астероиду Вести, једном од највећих у астероидном појасу, у централном делу кратера широког око 500 км налази се планина Реасилвија. Астероид је био предмет помног проучавања летелице „Зора“, и тада су научници дошли до закључка да је највероватније настала као последица удара неког другог свемирског објекта о површину Весте.
Многи овај планински масив називају и највишим, међутим, како је и са најсавременијом техником јако тешко одредити праву висину узвишења на другим планетама, Реасилвија се према најновијим подацима налази на другом месту јер је Олимп надвисује за неколико стотина метара.

Екваторијални гребен Јапета

Природни сателит Јупитера, Јапет је необичан по својој боји и по изгледу, али и по још једној ствари. У питању је његов екваторијални гребен. Баш на њему се налази неколико врхова који премашују 19 км.
Није тачно познато како је гребен настао, нити његови врхови, али је једна од претпоставки да Јапет представља остатке неког прстена који се урушио.

Астреј

Једна о планина из регије Тарсис на Марсу, у близини Олимпа је и Астреј.
Интересантно је да је њега први пут приметила летелица „Маринер“ 1971. године и да је названа Северна тачка. Разлог: појавила се као тачка у прашњавој олуји приликом фотографисања, тек каснији снимци су открили да се ради о још једном вулкану и да је висока нешто мало преко 18 км.

Босол

Још један Јупитеров месец држи рекорд када је висина планина на њему у питању. Истина је да је Босол у ствари планина са три врха, а да је онај по имену Југ, највиши.
Једна од његових страна је толико стрма, да нагиб износи 40 степени, па научници верују да је настао као последица клизишта, пренела је „Национална географија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала