- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Зашто је тешко победити Новака?

© AP Photo / Manu FernandezНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, скоро сваки сегмент у својој игри довео је до савршенства, међутим уколико питате некога од његових колега две ствари се посебно истичу код српског аса. Ментална снага и дефанзива према мишљењу Холгера Рунеа, Романа Сафијулина, Лоренца Мусетија и Каспера Руда Новака чине тешким противником.
Угледни лист „Атлетик“ занимао се за то шта Новака Ђоковића чини тешким противником. Против српског аса позитиван скор има веома мали број играча, а они који га немају покушали су да објасне зашто је то тако.
Један од ретких са позитивним скором је Холгер Руне који је у три међусобна дуела Новака савладао два пута међутим како је истакао са српским асом је увек тешко због његове менталне снаге.
„Новаков ментални склоп га чини тешким противником. Чак и ако играш неке добре поене, осећај је као да му уопште ниси нашкодио. Ту је у сваком поену, често игра свој најбољи тенис у сваком поену, улаже напор. Можда звучи једноставно то да дајеш све од себе у сваком тренутку, али у жару борбе, то није једноставно. Импресивно је то видети“, рекао је Руне.
О менталној јачии говорио је и Роман Сафијулин који је само једном играо против Ђоковића када је српски ас био убедљив.
„Ментално је на вишем нивоу, то је то. Када видиш како се припрема пре меча, другачија је енергија када изађе на терен. Мораш да будеш на 120 или 150 посто све време против њега, у пет сетова. Ако паднеш пет посто, он те обори“, рекао је руски тенисер.
Новак ове сезоне нема пуно пораза, али Лоренцо Мусети успео је да му нанесе један у Монте Карлу. У том мечу, али и иначе против Новака тешко му је да се избори са перфектним тајмингом српског аса.
„Тајминг на ударцима вероватно је најбољи који сам икада видео. Невероватно је, поготово како ритернира. Као да минутима раније зна где ћеш да сервираш. Ако бих морао да одаберем једну ствар, био би то тајминг, поготово на бекхенду, никад не касни, то је стварно нереално“, истакао је Италијан.
Начин на који се Ђоковић брани током меча највише импресионира Каспера Руда.
„Мислим да је дефанзиву у тенису подигао на виши ниво. То како се креће, како је у стању да нападе из контре далеко иза линије или када је избачен на једну страну. Једноставно је врло тешко направити винер против њега, стиже на лопте на које мислиш да не може. При том, изузетно добро чита игру, погађа где ћеш послати лопту, а ако и не погоди, ипак је стигне“, објаснио је Норвежанин.
Док наведени Новакови противници скупљају поене на азијској турнеји, српски ас припрема се за саму завршницу. Најпре ће играти на Мастерсу у Паризу, затим у Торину, а сезону ће завшити са репрезентацијом Србије на Дејвис купу.
Душан Лајовић - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2023
СПОРТ
Крај за Лајовића – Мађар му пресудио у Шангају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала