- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пад цена израелских акција и обвезница, многе компаније затворене

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаТел Авив
Тел Авив - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2023
Пратите нас
Цене израелских акција и обвезница су пале, а многа предузећа су затворена данас, дан након почетка напада палестинске групе Хамас на државу Израел.
Кључни индекси акција Тел Авива сада су скоро седам одсто нижи, највише због пада банкарских акција од девет одсто на промету од 573 милиона долара, а цене државних обвезница су пале за чак три одсто, преноси Ројтерс.
И поред тога што је девизно тржиште затворено недељом, израелска валута шекел је већ била на најслабијем нивоу у години због владиног плана о реформи правосуђа.
Главни економиста компаније „Лидер капитал маркетс“ Џонатан Кац оценио је да ће се напади Хамаса наставити, што ће, последично, имати негативнији утицај на економију у фискални буџет.
Након што су у суботу рано ујутру борци Хамаса започели нападе на Израел, у којима је до сада убијено најмање 600 Израелаца, а најмање 370 Палестинаца убијено у одмазди, израелски министар финансија Безалел Смотрич изјавио је да је наредио надлежнима у Министарству да се што пре обезбеде буџетска средства потребна за рат.
Банка Израела саопштила је да је прерано за процену економске штете од сукоба, али је подсетила да је у 50-дневном рату са Хамасом у Гази 2014. проузрокована штета од 3,5 милијарди шекела, односно 0,3 одсто бруто домаћег производа.
Компанија „Нвидиа“, највећи светски произвођач чипова који се користе за вештачку интелигенцију и за рачунарске графичке карте, саопштила је да је отказала самит о вештачкој интелигенцији који је требало да се одржи у Тел Авиву следеће седмице.
Многе компаније дале су запосленима слободне дане, а већина трговина, осим супермаркета и апотека, је затворена.
Израелско удружење произвођача саопштило је да фабрике и даље раде како не би дошло до несташице хране и других основних производа, пренео је Танјуг.
„Све компаније ће наставити да раде колико год је то могуће упркос тешким ванредним условима, ракетним нападима и недостатку радника“, рекао је председник удружења Рон Томер.
Дејство ПВО из Газе - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2023
СВЕТ
УЖИВО Више од хиљаду мртвих у израелско - палестинском рату, борбена дејства не престају /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала