- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вишенаменски ловац Су-30СМ Оружаних снага Русије - Sputnik Србија

УЖИВО Руска авијација гађала украјинска упоришта и складиште муниције код Купјанска

Пратите нас
Наставља се специјална војна операција Русије у Украјини и Донбасу. Руски ПВО системи оборили су три ракете „точка У“ изнад Белгородске области и једну С-200 коју је украјинска војска намеравала да испали на Крим, саопштило је Министарство одбране Русије. Такође је оборен украјински Су-25 и 38 дронова, 7 „хајмарса“ и 4 противрадарске ракете „харм“.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
18:43 08.10.2023
Украјинска војска припрема се за одбрану Купјанска
Команда Оружаних снага Украјине припрема град Купјанск за одбрану, украјинска офанзива на околној територији и на прилазима граду је завршена, рекао је Спутњику командант одреда „Барс 9“ војне групе „Запад“.
Према његовим речима, украјинске снаге не предузимају офанзивна дејства, а на том подручју више нема цивила.
Командант је прецизирао да су уз помоћ ваздушног извиђања уочене осматрачнице украјинских снага у стамбеним зградама и места за лансирање беспилотних летелица и дронова-камиказа.
„Противник покушава да се учврсти, да гради и дограђује, припрема се за одбрану“, рекао је командант и додао да руска војска уништава украјинске положаје тамо где уочи покушаје учвршћивања.
Он је додао да је руска авијација извела напад на мрежу упоришта Оружаних снага Украјине и уништила складиште муниције на прилазу Купјанску.
16:14 08.10.2023
Лондон и Вашингтон врше притисак на ЕУ да прими Украјину у чланство
Велика Британија и Сједињене Америчке Државе подстичу Европску унију да прими Украјину у чластво, како би јој омогућила додатне финансије, пише лист „Телеграф“ позивајући се на дипломатске изворе.
Према наводима листа, Вашингтон и Лондон инсистирају на проширењу ЕУ на исток због неодлучне контраофанзиве Кијева.
14:44 08.10.2023
14:29 08.10.2023
Становници Снигирјовке у делу Херсонске области под контролом украјинских снага саопштили су да су неонацисти „Десног сектора“ (терористичка организација забрањена у Русији) убили 22 особе због њихових проруских ставова, изјавио је за Спутњик припадних руских снага безбедности.
12:36 08.10.2023
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
У купјанском правцу одбијено је девет противнапада украјинских снага код насеља Новосјоловско и Макејевка у ЛНР и Орљанка у Харковској области. Губици противника у овом правцу износе до 170 укрјаинских војника, тенк, два оклопна возила и три камионета;
Током контрабатеријске борбе уништено је артиљеријско оруђе „гвоздика“ и радарска станица америчке производње АН/ТПКу-50;
На краснолиманском правцу одбијена су три напада украјинских јуришних група 63. механизоване бригаде и 12. бригаде специјалне намене „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији) у ЛНР и ДНР;
На доњецком правцу јединице групе снага „Југ“ одбиле су два напада јуришних група код Андрејевке и Невељског у ДНР. Код Андрејевке и Курдјумовке спречено је дејство две диверзантске групе украјинских снага;
Код насеља Тоњенко у ДНР уништен је пункт за управљање беспилотним летелицама украјинских снага;
Код Новгородског у ДНР уништено је складиште муниције 24. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине, а код места Ступочки уништена је радарска станица АН/ТПКу-50. У овом делу фронта убијено је до 165 украјинских војника, а уништине два оклопна возила и три камионета, као и артиљеријско оруђе М777;
На јужнодоњецком правцу група „Исток“ одбила је два напада јуришних група 127. бригаде територијалне одбране у Запорошкој области. Убијено је више од 185 украјинских војника, а уништено два оклопна возила, четири аутомобила и хаубица Д-20;
Код насеља Золота Њива у ДНР уништен је пункт за управљање дроновима Оружаних снага Украјине;
На запорошком правцу убијено је до 30 украјинских војника, а уништено два аутомобила и хаубица М119;
На херсонском правцу убијено је више од 40 украјинских војника, а уништено два аутомобила и хаубица Д-20. Код насеља Костирка уништено је складиште муниције 60. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине;
Руске снаге су код насеља Пересечно у Харковској области уништиле лансер ракетног система „точка У“;
У Николајевској области Украјине уништен је самоходни ракетни систем С-300;
Руски ПВО системи су у претходна 24 часа пресрели три тактичке ракете „точка У“ и две модификоване ракете система С-200;
Током претходног дана руска војска уништила је и неутралисала 25 дронова у различитим областима.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 487 авиона, 250 хеликоптера, 7.635 беспилотних летелица, 441 противваздушни ракетни систем, 12.415 тенкова и других оклопних борбених возила, 1.161 возила за ракетне системе, 6.685 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 13.934 јединице специјалних војних возила.
11:24 08.10.2023
Италијански министар: Могућност помоћи Украјини временом се смањује
Могућност да се помогне Кијеву временом се смањује због ограничених ресурса, сукоб достиже тачку у којој је његово решавање војним дејствима немогуће, сматра италијански министар одбране Гвидо Крозето.
Према његовим речима, италијанска влада ће наставити да подржава Кијев „уз одређена ограничења због сукоба који траје више од годину и по дана“.
„Што више времена пролази, све више се смањује могућност да се Украјини помогне ресурсима који нису неограничени. Ово није политички избор, већ банално резоновање. Отприлике исто као када код куће понестају залихе хране“, рекао је министар за лист „Коријере дела сера“.
Крозето је претпоставио да ће осми пакет војне помоћи Украјини бити готов „до децембра“. Он још треба да буде „састављен у дијалогу између Украјине и техничких стручњака Министарства одбране“.
Министар је напоменуо да ситуација унутар сукоба постаје као гангрена.
„Кијеву је веома тешко да поврати изгубљене положаје. Сведоци смо немогућности решавања сукоба на земљи. Стога настављамо да помажемо, али сваким даном анализирамо повољније тактике за изградњу столова за дијалог и постизање мира... “, истакао је министар.
11:18 08.10.2023
Палестинци славе на уништеном израелском тенку у Појасу Газе - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2023
РУСИЈА
ДНР: У израелско-палестинском сукобу могло би се употебљавати оружје испоручено Украјини
11:18 08.10.2023
Кијевске снаге су током протеклог дана испалиле око 30 граната и ракета на насеља у Белгородској области. У протекла 24 часа, украјинска војска гађала је село Уразово са осам ракета из система „град“. Погинуо је један цивил, док је оштећено 14 домаћинстава, предузеће, као и друштвени објекат и три аутомобила, саопштио је губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков.
Он је додао да је на села Сонцевка, Петровка и Красни Хутор у Белгородском округу испаљено 12 артиљеријских граната. У Краснојарушком округу једна артиљеријска граната испаљена је на периферији села Вјазово. У Шебекинском округу, село Лењински и село Середа гранатирани су седан пута из минобацача.
10:12 08.10.2023
Без Русије се ништа не може решити
Стране могу да разговарају о чему год желе, али не могу ништа да одлуче без учешћа Русије, изјавио је председник комисије за заштиту суверенитета Русије Савета Федерације Андреј Климов, коментаришући медијске извештаје о планираном састанку о Украјини у Истанбулу.

„Што се тиче информација које су се прво појавиле у Сједињеним Америчким Државама о форуму о Украјини, ово није први такав форум. Постоје разни предлози: турски, кинески. Нема потребе фокусирати се на то да ће се састанак одржати баш у Турској. Може се разговарати о чему год, али ништа се не може одлучивати без Русије. Од тога ћемо полазити“, рекао је Климов руским новинарима током посете Анкари.

Раније је агенција Блумберг јавила да Турска припрема нови међународни састанак о Украјини у октобру. Он би требало да се наводно одржи у Истанбулу, али на њега није позвана Русија.
09:39 08.10.2023
Украјинске снаге су током ноћи испалиле 46 граната на Нову Каховку, Аљошке и околна села у Херсонској области. У нападима је рањен један цивил, саопштили су у хитним службама региона.
На градове и села на левој обали Дњепра у Херсонској области је у протекла 24 часа испаљено око 120 ракета и граната.
09:16 08.10.2023
Јединице групе „Дњепар“ уништиле су код острва Алексејевски код Херсона место концентрисања украјинских снага, саопштили су у хитним службама региона.
У острвској зони уништен је ракетни систем „град“, а на каховском правцу – привремена база једне од јединица Оружаних снага Украјине.
09:02 08.10.2023
Енергодар и неколико села Запорошке области остали су без струје због хаварије на подстаници, у току је ремонт, саопштиле су власти града.
У саопштењу се додаје да ће снабдевање електричном енергијом бити обновљено у најскорије време.
07:21 08.10.2023
Авијација руске групе „Југ“ извела је ракетне и бомбашке нападе на командно-осматрачке пунктове две украјинске бригаде у ДНР, а артиљерија је погодила станицу за електронско ратовање и три пункта за управљање дроновима, изјавио је начелник прес центра групе Вадим Астафјев за Спутњик.
Он је додао да је јуришна авијација такође гађала концентрисање људства и технике украјинских снага код Белогоровске, Спорног, Весјолог, Богдановке, Андрејевке, Клешчејевке, Авдејевке и Марјинке.
Аставјев је навео да су током контрабатеријске борбе руске снаге уништиле артиљеријско оруђе америчке производње М777 калибра 155 мм, хаубицу Д-30 и четири минобацача калибра 120 милиметара на положајима Оружаних снага Украјине.
07:18 08.10.2023
Током ноћи у граду Херсону, који контролишу кијевске трупе, одјекнуле су експлозије, јавили су украјински медији.
07:17 08.10.2023
Украјинске снаге су у протекла 24 сата гранатирале територију Доњецке Народне Републике 28 пута, испаливши 93 јединице муниције, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.
Гађана су четири насеља ДНР: Горловка, Гољмовски, Јасиноватски округ и Доњецк.
07:15 08.10.2023
Ударни хеликоптери Ка-52, Ми-28 и авиони јуришне авијације Западне групе Оружаних снага Русије у протекла 24 сата извели су 12 ракетно-бомбашких напада на концентрисања украјинских снага на купјанском правцу, саопштио је начелник прес центра групе Сергеј Зибински.
Он је додао да је и током контрабатеријске борбе група уништила два самоходна артиљеријска оруђа 2С1 „гвоздика“, хаубицу Д-30 и самоходну артиљеријску јединицу хаубицу „краб“ пољске производње код Макејевке, Западне, Лозове и Олговке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала