- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Зар су Американци морали да узму и Ембида?

© AP Photo / Charles KrupaЏоел Ембид
Џоел Ембид - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2023
Пратите нас
Дошли смо у ситуацију да Камерунац и МВП НБА лиге Џоел Ембид бира за коју ће од три репрезентације да игра. Као да бира клуб. На крају је испред свог Камеруна и Француске изабрао Сједињене Америчке Државе.
САД ће у Паризу извесно доћи са Леброном Џејмсом, Кевином Дурентом, Стефом Каријем, Дрејмондом Грином, док су у комбинацији још Ентони Дејвис, Кавај Ленард, Девин Букер, Крис Пол, Џејсон Тејтум, Кајри Ирвинг, Зајон Вилијамсон, Пол Џорџ, Бем Адебајо, Бредли Бил, Донован Мичел, Ерон Гордон...
То им је било мало, па су на све то натурализовали и Ембида.
Шта рећи...
„Свиделе су ми се све три опције. Хтео сам да играм за своју земљу, коју много волим, али сам желео да идем на Олимпијске игре. То ми је био главни циљ и сан који желим да остварим. На то могу да додам и да ми је син Американац, да у тој земљи живим дуго и ово је још једна одлука коју сам донео гледајући породицу. Сада ћу моћи да репрезентујем земљу у којој је рођен мој син. Понављам, волим своју земљу, али хтео сам да играм на Олимпијским играма“, рекао је Ембид који је добио пасош Француске и све је било спремно да у Паризу (односно Лилу) заигра за Триколоре.
Због свега тога огласио се и један од вођа Француске Никола Батум.
„Нисам уопште изненађен, нити љут јер као кошаркашки навијач могу само да будем јако узбуђен због онога што Американци спремају, а то је тим налик оном из 1992. или 2008. године. Такве ствари не виђате често. Зато сам као навијач јако узбуђен“, рекао је Батум, па додао:
„Опет, као противник, није ми се свидео овај потез. Већ имаш толико играча у оптицају, да ли ти је баш био потребан и Ембид”, пита се Француз.
Заправо, то је кључно питање.
И још важније - ко допушта да се репрезентације овако појачавају и натурализују кога хоће, кад хоће?
Упитан да ли је и колико убеђивао Ембида да изабере Француску, Батум је одговорио:
„Нисам га много убеђивао, јер је он дошао код нас и тражио држављанство. Када сам чуо да жели француске папире, наравно да смо разговарали (о могућности да игра за репрезентацију). Био сам јако срећан и желео сам да га дочекам у тиму раширених руку, али онда је он донео најбољу одлуку за њега”, рекао је Батум, па додао:
„Нема сумње да бих вероватно повукао његов потез. Када видите кога ће све Американци да доведу у Париз и да им наводно фали центар, јасно је било да ће Ембид изабрати њих и бити део савршене петорке. Американци су добили једног од, ако не и најбољег центра на свету. Зато и сматрам да је Ембидова одлука фер”, додао је Батум.
Дакле, Батум би изабрао исто као и Ембид. Интересантно.
Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2023
СПОРТ
Кадрови из Србије поново очарали свет: „Замислите да Америка има ово...“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала