- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

И астронаути носе „Праду“ – нова мода стигла у свемир /фото/

CC0 / rawpixel.com / NASA (Source) / Астронаут
Астронаут - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2023
Пратите нас
При помисли на астронауте и њихова свемирска одела, једна ствар тешко да ће вам пасти на памет – висока мода. Међутим, астронаути који ће путовати на будуће мисије НАСА носиће специјална одела - које потписује ни мање ни више него дизајнерски тим „Прада“.
Како је најавила компанија „Аксиом Спејс“, италијанска модна кућа ће са њима сарађивати на дизајну свемирских одела за мисију на Месец, која је заказана за 2025. годину. Они наглашавају да ће „Прада“ у пројекат унети своју модну стручност и знање о материјалима и производњи.
„„Прадин“ прогресивни етос за човечанство проширио се на његову жељу за авантуром и храбрим новим хоризонтима – свемиром“, рекао је Лоренцо Бертели, директор маркетинга групе „Прада“. „Наше деценије експериментисања, најсавременије технологије и дизајнерског знања – које су започеле 90-их година са Луном Росом која се такмичила на Купу Америке – сада ће бити примењене на дизајн свемирског одела за мисије „Артемис“. То је истинска прослава моћи људске креативности и иновација за унапређење цивилизације“.
„Прада“ има значајно искуство са различитим врстама композитних тканина и можда би заправо могла да да неке стварне техничке доприносе спољашњим слојевима новог свемирског одела, рекао је за Би-Би-Си професор Џефри Хофман, који је летео на пет мисија НАСА и извео четири свемирске шетње.
Он је додао да ће свемирска одељења имати функционалну, а не толико модну улогу.
Подсећања ради, „Аксиом“ је раније ове године представио своје свемирско одело за предстојећу мисију „Артемис“. Њихов концепт одела тежио је 55 килограма и одговарао је женским астронаутима, а у изради су користили иновативне технологије и дизајн. Међутим, очигледно је да су одлучили да та одела треба још мало унапредити, пренео је „Зимо“.
Уосталом, која ће модна кућа моћи да се похвали да је имала „модну ревију на Месецу”? Судећи по овој сарадњи - само „Прада“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала