- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва је упозоравала: Западно оружје које се испоручује Украјини шири се по целом свету

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПрви руски брод Црноморске флоте "Орск" упловио је у луку Бердјанска
Први руски брод Црноморске флоте Орск упловио је у луку Бердјанска  - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2023
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова објавила је на Телеграму доказе вишеструких апела руске стране на међународну заједницу да оружје које Запад испоручује Кијеву завршава на црном тржишту широм света.
„На званичним брифинзима у Министарству спољних послова Русије годину и по сам говорила о томе како НАТО, пре свега, америчко оружје које се испоручује председнику Украјине Владимиру Зеленском, завршава и на црном тржишту. Говорила сам и шта је разлог – корупција у Украјини и корупционашка веза између Вашингтона и Кијева“, написала је Захарова.
Истовремено је подсетила да је апеловала на светске медије да обрате пажњу на те чињенице, али није било одјека.
„Питајте 'Блумберг', листове 'Њујорк тајмс', 'Вол стрит џурнал', 'Политико', као и 'Асошијејтед прес', 'Би-Би-Си' и друге колико су пута цитирали наше податке или водили истраге на основу њих? Рећи ћу вам: николико“, прецизирала је она.
Захарова је затим објавила доказе да је Русија више пута апеловала на светску заједницу тим поводом. Тим поводом је подсетила на своје изјаве од марта прошле године до сада.
Током својих брифинга, портпаролка је више пута наводила чињенице о неконтролисаном ширењу оружја које Запад испоручује Украјини. Захарова је скретала пажњу на то да се оружје расплињава по свим континентима, те да завршава у рукама организованих криминалаца и радикала.
На брифингу 20. октобра 2022. године, дипломата је навела да се „са сигурношћу може рећи да је велики део тог оружја већ завршио или ће завршити на црном тржишту чији месечни промет од шверца премашује милијарду долара

„Војни терет НАТО-а, предвиђен за кијевски режим, завршава у рукама терориста, екстремистичких и криминалних група на Блиском истоку, у Централној Африци и у југоисточној Азији. О томе смо говорили од самог почетка. Није тајна да се део оружја већ раширио по црним тржиштима, између осталог и у Европи“, упозоравала је својевремено Захарова.

Раније је америчка конгресменка Марџори Тејлор Грин позвала да се провери порекло оружја које је коришћено у нападу Хамаса на југ Израела. Она претпоставља да је оружје могло да стигне до њих између осталог и из Украјине.
Истовремено, заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев потврдио је да Израел активно користи оружје које су западне земље испоручивале Кијеву.
Подсећања ради, војно крило палестинског покрета Хамас у суботу је објавило операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила о покретању операције „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху, у обраћању нацији, рекао је да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Зашто је Блиски исток опет захватио хаос и какве ће бити његове глобалне последице у новој емисији "Свет са Спутњиком":
Израелски војници  - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2023
РУСИЈА
Лавров: Москва и Арапска лига осуђују насиље, палестински проблем не може се више одлагати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала