Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ПС Савета Европе о КиМ: Београд и Приштина да се што пре врате дијалогу

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаПосланици на пленарном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе
Посланици на пленарном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2023
Пратите нас
Седница Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ), на којој је једна од тачака дневног реда била ситуација на Косову и Метохији, завршила је рад за данас, а заседање ће се наставити сутра.
У делу седнице у којем је било речи о КиМ закључено је да Београд и Приштина морају што пре да се врате дијалогу, као и да је то једини начин да се дође до решења.
Назив тачке седнице ПССЕ која се односи на КиМ је "Ситуација на северу Косова после недавног напада и неопходност деескалације" и на њој је посланица из Србије Биљана Пантић Пиља истакла да Срби на КиМ живе у ужасним условима, трпе терор и да је 11 одсто њих напустило КиМ од доласка Аљбина Куртија на власт.
Она је поставила питање тој институцији да ли подржава масовни егзодус једног народа.
Истакла је да за нападе на Србе и покушаје убиства који су се догодили почетком године нико није оптужен.
"Срби чекају 10 година на формирање ЗСО. Опстанак Срба је међународна обавеза, као и Бриселски споразум, али Курти одбија да то уради", рекла је Пантић Пиља.
Говорећи о недавним дешавањима у селу Бањска, Пантић Пиља је рекла да је у њима убијено троје Срба и то из близине када су се предали.
"То је било убиство. То све треба да се испита и да се изврши истрага", рекла је она и нагласила да је мир у интересу Србије и целог региона.
Посланица Елвира Ковач рекла је да је дијалог Београда и Приштине дошао до тачке усијања.
Како је казала, Приштина се служи разним средствима да опструише тај процес.
"Ми смо ожалили све жртве у Бањској, али тражимо детаљну истрагу", рекла је она и додала да Београд води одговорну политику.
"Србија је озбиљан и одговоран партнер међународној заједници", рекла је Ковач.
Већина посланика истакла је да и у овом сукобу има озбиљних оптужби са обе стране, да би требало да се изврши детаљна истрага, али и да је решење свега овога имплементација споразума из Бисела и Охрида.
Пољски посланик Александер Почиеј рекао је да Приштина мора да успостави ЗСО и заштити мањине и њихова права.
"Иза тога стојимо као организација. Будућност обе стране је у ЕУ", рекао је он.
Аустријски посланик Рајнхолд Лопатка рекао је да се сви слажу да треба да се затвори трајна криза у региону.
"Одговорни за нападе на северу морају да буду приведени правди, а Србија је обећала да ће учествовати у томе, што је позитивно", рекао је он.
Неки од говорника су тражили да се осуди Србија, попут представника Приштине, а неки, попут посланика из Албаније, окривили су Србију за дешавања на северу КиМ.
О новонасталој ситуацији око косовског питања и Западном стезању обруча око Србије погледајте више у емисији „Од четвртка до четвртка“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала