- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија, САД и ЕУ могу да сарађују на нормализацији односа Јеревана и Бакуа

© Sputnik / Григорий Печорин / Уђи у базу фотографијаРуски мировњаци прате избеглице из Карабаха
Руски мировњаци прате избеглице из Карабаха - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2023
Пратите нас
Русија, Сједињене Америчке Државе и Европска унија могу заједно да раде на нормализацији односа између Јеревана и Бакуа ако Вашингтон и Брисел не буду представљали резултате Москве као своје, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Михаил Галузин.
„Могу. Али уз разумевање да Европска унија и САД неће присвајати наше резултате и представљати их као своје, већ ће своје деловање уклапати у модалитете јерменско-азербејџанског регулисања који су већ разрађени међу странама уз посредовање Русије“, објаснио је Галузин у интервјуу за РБК.
„Управо из тог угла приступамо контактима са Европском унијом и Сједињеним Америчким Државама по овом питању“, додао је он.
Он је додао да Русија очекује да ће Јерменија адекватно проценити значај билатералног партнерства и полазити, пре свега, од оних чврстих, вишевековних веза које спајају народе Русије и Јерменије.
Према његовим речима, дијалог између Русије, Азербејџана и Јерменије о решавању јерменско-азербејџанског конфликта није прекинут.
„Надамо се да ће ти контакти бити настављени“, констатовао је он.
Такође је истакао да Москва сматра да је приступање Јеревана Римском статуту апсолутно непријатељски корак.
„Овде не видим места за дијалог“, оценио је Галузин.
Како је навео, Москва не може озбиљно да схвати идеју Јеревана да закључи споразум за решење питања после ратификације Римског статута.
„Очекивали смо да ће се Јерменија уздржати од таквог корака. Иста та правила Међународног кривичног суда омогућавају да је за оне земље, које из неког разлога нису потписнице Римског статута, сасвим могуће обратити се услугама овог суда, чак и без ратификације Римског статута. У овој парадигми, не видим никакву могућност да се предлог Јерменије схвати озбиљно“, рекао је Галузин.

О руској мировној мисији

Мисија руског мировног контингента у Нагорно Карабаху остаје тражена и наставиће да буде потребна, али ће питање модалитета њеног присуства бити решено између Москве и Бакуа преко успостављених канала, оценио је он.
„Прво, остаје питање да се они становници Карабаха који су тамо остали осећају мирно. Не може се искључити могућност да ће неки од оних који су данас напустили Карабах у некој фази одлучити да се врате. А присуство мировњака ће за ове људе постати додатни фактор смирености. Тако да не бих рекао да су се активности руског мировног контингента у Карабаху исцрпиле“, објаснио је Галузин.
Како тренутну ситуацију у Нагорно Карабаху коментарише главна уредница Спутњика, погледајте у емисији „Мој поглед на Русију“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала