- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски експерт: Зашто је заказала израелска „Гвоздена купола“

© AFP 2023 / JACK GUEZИзраелски ПВО систем "Гвоздена купола"
Израелски ПВО систем Гвоздена купола - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2023
Пратите нас
Борци Хамаса прецизно су израчунали могућности израелских ПВО снага и „преоптеретили“ су израелске противваздушне ракетне системе „Гвоздена купола“ бројем испаљених ракета, изјавио је за Спутњик војни експерт Алексеј Леонков.
„Десила се ‘класика’: када се сузбија ПВО, средства ваздушног напада се рачунају тако да њихов број превазилази могућности ПВО. Грубо речено, ако Израел има 200 ракета пресретача, значи да потребно испалити 400. У овом сукобу може се рећи да се Хамас темељно припремио за актуелне ударе и да је тачно знао могућности противваздушне одбране Израела, израчунао је број својих ракета које је лансирао да би преоптеретио ‘Гвоздену куполу’“, објаснио је Леонков.
Према његовим речима, постоје два разлога за преоптерећеност „Гвоздене куполе“.
Први је превелика потрошња ракета пресретача због обима напада.
„Треба схватити да сваки систем ПВО не даје стопостотни резултат. Питање је у његовој конструкцији, у његовим резервама. Да је Израел претпостављао да ће на њега истовремено бити лансирано око пет хиљада ракета, онда би било сакупљено много више лансера ‘Гвоздене куполе’, као и залиха самих противваздушних ракета за брзо поновно пуњење ових лансера“, рекао је стручњак.
Други разлог је преоптерећеност канала за навођење ових система.
„Израел тврди да је ‘Гвоздена купола’ вишеканални систем способан да прати око 200 циљева и обара више од сто. Тренутне војне операције показале су да када дође до масовног лансирања чак и ненавођених ракета типа ‘касам’, то доводи до тога да ‘Гвоздена купола’ не може да прати и ухвати све циљеве“, истакао је он.
Леонков је напоменуо да ово није прво масовно гранатирање израелске територије.
„Још 2020. године дошло је до сукоба када је на Израел испаљено стотине ракета. Тада је ‘Гвоздена купола’ срушила већину њих, али су неке пале на израелску територију. То је Хамасу дало схватање о могућностима противваздушне одбране Израела“, Леонков.
Али, основни задатак за који је „Гвоздена купола“ првобитно створена, а то је управо одбијање напада на десетине ракета из Појаса Газе који су се догађали пре овог, систем је „редовно одлично обављао“, нагласио је саговорник.
Израел је у суботу ујутро 7. октобра подвргнут невиђеном ракетном нападу из Појаса Газе. Прес служба израелске војске саопштила је да је испаљено више од три хиљаде ракета. Осим тога, борци Хамаса су, након форсираних ракетних напада продрли у гранична подручја на југу Израела.
Војно крило палестинског покрета Хамас у суботу је објавило операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила о покретању операције „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху, у обраћању нацији, рекао је да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Коју територију контролише Хамас кавер - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА Коју територију контролише Хамас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала