Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Епархија: СПЦ није политичка организација, нити полигон за организовање политичких скупова

© Sputnik / Лола ЂорђевићТоком периода османлијске власти, у 17. веку, манастир је значајно страдао, а обновљен је у првим деценијама 20. века. Након обнове Сопоћани су једно време били женски манастир.
Током периода османлијске власти, у 17. веку, манастир је значајно страдао, а обновљен је у првим деценијама 20. века. Након обнове Сопоћани су једно време били женски манастир.  - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
Пратите нас
СПЦ није политичка организација која треба да буде полигон било којим организацијама за организовање политичких скупова, поручила је Епархија рашко - призренска, одговарајући на оптужбе СНВ, Народног покрета Отаџбина и Српског националног фронта да ћути на молбе за одржавање сабора Срба у тренутку када се српски народ нашао у најтежем положају.
У саопштењу Епархије рашко - призренске наводи се да је СПЦ најстарија српска духовна и народна институција на овим просторима, која непрекинуто вековима делује, ширећи еванђеље, окупљајући народ око вере у Христа.
Како додају, свештенство и монаштво СПЦ са верним народом остаје и опстаје у најтежим условима захваљујући чврстој вери да једино поуздањем у Бога могу да остану оно што јесу, те да су заједно са народом проживљавали сва страдања, радили на обнови светиња и свакодневно дочекују поклонике из свих крајева.

"На свим богослужењима позивамо народ да опстане на својим огњиштима и поред свих тешкоћа. То је примарна активност наше Цркве и апсурдно је очекивати да СПЦ која ради на очувању јединства нашег народа око духовне традиције која нас је вековима сачувала, треба да буде ангажована на страни појединих политичких организација", истиче се у саопштењу.

Наглашава се и да, ако ко ових година после рата на Косову није ћутао то је СПЦ и подсећају на патријарха Павла који је у тешка времена након Другог светског рата сведочио истину о страдању српског народа учвршћујући га у вери и нади у Бога, дајући му пример како се опстаје и живи на тешком месту.
"Управо његов пример јесте и пример којим се данас руководи Епархија рашко-призренска која у нашим светињама, манастирима, парохијским храмовима редовно служи Богу, окупља верни народ, позива на мир, а у бројним сусретима са међународним представницима активно сведочи о проблемима са којима се наш народ суочава", додаје се.
Одговарајући на притужбе да је патријарх СПЦ прећутао и одговор на питање зашто по први пут од како се обележава Видовдан, није одржано опело Косовским јунацима на Газиместану, из Епархије рашко - призренске наводе да је одлука о служењу парастоса у манастиру Грачаница, где је служена и литургија, донета искључиво због безбедности верника, поводом постојеће ситуације.

"Понајмање желимо да се угрози живот и здравље наших верника или да допустимо коришћење верских празника за политичке и друге сврхе. Зато су тврдње да наша Црква на Косову и Метохији наводно ћути, да немо посматра егзодус и трагедију српског народа на КиМ или да наводно служи интересима било које политичке партије крајње злонамерна клевета, која долази, нажалост од оних, који се сами ретко када појављују на црквеним богослужењима или оних који су своје породице склонили са Косова и Метохије и само се повремено овде појављују као наводно једини заштитници народа", наводи се у саопштењу.

Истина је, напомињу, да је СПЦ била и биће чврст ослонац и утеха за српски народ и да ће и даље наставити своје еванђелско сведочење на начин који пристоји Цркви као духовној институцији.
"Зато не желимо да будемо увучени у међуполитичке обрачуне и стварање подела међу нашим народом, нити смо спремни да дозволимо да се углед Цркве и наше светиње користе за политичке сврхе. Отуда организовање било каквих политичких скупова било које организације или партије у нашим светињама није прихватљиво и о томе смо већ раније обавестили 'СНВ' писменим путем", поручено је из Епархије рашко - призренске.
Иначе, Српско национално веће најавило је први пут одржавање Сабора у Дому културе Грачаница, који су отказали због тога што им је грачаничког Дома културе отказан закуп просторије. Након тога су, како наводе, захтев за сагласност да им се просторије изнајме послали на шест адреса Домова култура, северно и јужно од Ибра, као и на адресу једне од средњих школа у северном делу Митровице, а јавно су позвали владику рашко - пизренског Теодосија да им буде гост.
Из тог покрета јуче су саопштили да одговор нису добили ни од Цркве и оптужују СПЦ са се у најтежим тренуцима за српски народ на КиМ у последњих 30 година придружила властима да онемогући одржавање Сабора Срба Косова и Метохије.
"Данас Црква и Александар Вучић говоре истим језиком. Можда је тежак тренутак, можда је ћутање начин да Црква не 'боде очи алама' које би да јој науде, можда, можда, можда… Не, не нађосмо оправдање. Нажалост, сви ћуте и немо посматрају егзодус и трагедију остатка несрећног народа како се батрга остављен од свих: власти, опозиције, мислећих интелектуалаца. Улога Цркве у историјским временима је била кључна за овај народ, данас наша епархија делује као да је у Шумадији", наведено је у саопштењу Српског националног већа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала