- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган намерава да разговара са Путином о израелско-палестинском сукобу

© POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган у Техерану
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган у Техерану - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да данас намерава да разговара са руским лидером Владимиром Путином о палестинско-израелском сукобу.

„Све док будемо оклевали, наш регион се неће извући из вртлога крви и суза. Јуче сам имао низ телефонских разговора тим поводом, данас ћу разговарати са председником Русије Владимиром Путином и генералним секретаром УН Антониом Гутерешом. Наставићемо са тим разговорима и раширићемо их“, рекао је Ердоган на брифингу са канцеларом Аустрије у Анкари.

Како је додао, палестинско-израелски сукоб неће се завршити за седмицу или две.
„Веома смо забринути. Мислим да се све ово неће завршити за седмицу или 15 дана. Разговарамо са регионалним и светским лидерима. Размишљамо о посредничким напорима како бисмо зауставили рат“, казао је Ердоган.
Претходно, војно крило палестинског покрета Хамас у суботу је објавило операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила о покретању операције „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху, у обраћању нацији, рекао је да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Подсетимо, палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе - Израел и Палестина - али је основана само израелска држава.
Зашто је Блиски исток опет захватио хаос и какве ће бити његове глобалне последице у новој емисији "Свет са Спутњиком":
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
РУСИЈА
Путин о ескалацији на Блиском истоку: Снажан пример краха америчке политике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала