- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Одржана премијера филма "Хероји Халијарда"

© Tanjug / Раде ПрелићРадош Бајић
Радош Бајић - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
Пратите нас
Филм редитеља Радоша Бајића "Хероји Халијарда" вечерас је премијерно приказан у испуњеној београдској МТС дворани, где се посетиоцима поклонила бројна филмска екипа, која је заслужила вишеминутне овације.
Премијери су присуствовали министарка културе Маја Гојковић, као изасланица председника Србије Александра Вучића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, патријарх српски Порфирије, амерички амбасадор Кристофер Хил, песник Матија Бећковић, градоначелник Београда Александар Шапић и друге званице.
"Хероји Халијарда" су први филм снимљен о акцији припадника Равногорског покрета спасавања савезничких пилота 1944. године, а Бајић је новинарима на црвеном тепиху рекао да је на пројекту провео пет година мукотрпног и напорног рада, додавши да је за њега вечерашња премијера "празник филма".
Приметивши да се обично аутор када заврши филм плаши како ће га примити гледаоци и критика, Бајић је додао да је он "потпуно опуштен", и сматра "Хероје Халијарда" за велику ствар пошто "откривају један део славне српске историје".
"Душан Ковачевић је рекао да су у Америци сваког пљачкаша банке овенчали филмом, а ми овде имамо у српској историји толико изузетно важних тема које су остале скривене. Сад смо успели са да покажемо шта су наши преци урадили, колико су били храбри и мало мислили на своје животе да би спасли америчке и енглеске пилоте", истакао је Бајић.
У Бајићевом филму у позадини историјског догађаја одвија се прича о три брата Јовића и њиховој породици, разапетој између супротстављених идеологија.
Док се Мирко бори у одредима Југословенске војске у отаџбини, Сретен се придружио партизанима, а Илија, најмлађи мушки наследник, кога отац жели да сачува, растрзан је између две стране.
У филму играју Жарко Лаушевић, Петар Божовић, Нела Михаиловић, Никола Ракочевић, Радован Вујовић, Стивен Виљем Мур, Чубрило Чупић, Нина Нешковић и бројни други. Присутни на премијери су били и Бајићеви косценаристи Ковачевић и Страхиња Маџаревић.
После приказивања филма Бајић је захвалио "овим дивним људима, величанственим уметницима, пожртвованим, храбрим, талентованим'', наводећи да ''без њих не би било 'Хероја Халијарда'", као и "свима који су помогли да угледају светлост дана".
"Могу да 'Хероје Халијарда' нападају, да им крате крила, али ми ћемо ићи даље, путем истине, љубави, хуманости, доброте и свега онога што краси српски народ", поручио је Бајић, који је потом најавио излазак на позорницу МТС дворане Лаушевића, који је заслужио посебно дуг и буран аплауз.
На црвеном тепиху, Ракочевић је рекао новинарима да се нада да после овог филма нико неће хтети да иде у рат, као и да ће гледаоци бити "мало поноснији што су Срби", док је Вујовић оценио да су "урадили добар посао".
Вујовић је додао да раније није био чуо о операцији "Халијард", јер се у томе није учило у школи, а одрастао је у "Титовом Ужицу", крају "који је према четницима имао неку врсту предрасуда и негативне конотације".
Вујовић је додао да је током Другог светског рата "добрих људи било и на једној, другој и трећој страни".
Филм је настао у продукцији Контраст студија и Телекома Србије, уз подршку Радио-телевизије Србије, Министарства културе, Филмског центра Србије и других.
Домаћин вечерашње премијере био је Град Београд, а редовно биоскопско приказивање почиње од 12. октобра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала