Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србин ухапшен на прелазу Мердаре осумњичен за ратни злочин, одређено му полицијско задржавање

© AP Photo / Visar Kryeziuкосовска полиција
косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
Пратите нас
Србину Т.Б. из Прилужја, који је данас ухапшен на административном прелазу Мердаре, одређено је полицијско задржавање од 48 сати, потврдиo je зa Танјуг његов адвокат Јована Филиповић.
Такозвана косовска полиција је саопштила да је Србин Т.Б. (52), који је данас после подне ухапшен на прелазу Мердаре, осумњичен да је у периоду од 1998. до 1999. године починио ратни злочин против цивилног становништва на подручју општине Вучитрн.
„Управа граничне полиције у сарадњи са полицијским истражитељима Управе за истраживање ратних злочина, успела је данас, 10. октобра, у поподневним часовима на Мердару, да лоцира и ухапси осумњиченог мушкарца, Србина иницијала (Т.Б.) , година рођења 1971. Он је осумњичен за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва почињено у периоду 1998-1999. године на подручју општине Вучитрн“, наведено је у саопштењу, пренео је „Косово онлајн“.
Канцеларија за Косово и Метохију раније данас је саопштила да се ухапшени зове Томица Б. и да је у тренутку хапшења био са супругом са којом се враћао из Крушевца који повремено посећује.
Отац је троје деце и до сада је годинама без проблема прелазио административну линију, наведено је у саопштењу Канцеларије која је је ангажовала адвоката.
„Новим произвољним хапшењем Срба од стране Приштине, нашем народу се шаље порука да нису добродошли на својој родној груди и додатно се застрашују, са циљем њиховог трајног прогона са простора Косова и Метохје. Нема сумње да је реч о тихом институционалном етничком чишћењу Срба и спровођењу плана Аљбина Куртија о етнички чистом Косову и Метохији где се Србима шаље порука да у сваком тренутку могу завршити у Куртијевим казаматима", истакнуто је у саопштењу Канцеларије.
Додатно, напоменуто је, свакодневним привођењима и хапшењима Срба, Приштина на челу са Куртијем уместо неопходне деескалације, додатно подиже тензије и изазива нове кризе на терену.

Српска листа: Курти наставља испуњење плана да половину Срба ухапси, а половину протера

Српска листа саопштила је поводом данашњег хапшења још једног Србина на административном прелазу Мердаре, да режим премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија наставља са спровођењем хрватског сценарија и испуњењем његовог плана за решавање питања српског народа који је обећао пре неколико месеци, да половину Срба протера, а половину ухапси, наравно без доказа.
„Данас, у поподневним часовима, на административном прелазу Мердаре, ухапшен је Томица Б. из Прилужја, у свом месту познат као добар, повучен и породичан човек који није продао своју имовину. Он се сумњичи да је починио наводно ратни злочин, и до сада је 24 године без икаквих проблема прелазио административне прелазе и боравио на Косову и Метохији“, наводи се у саопштењу Српске листе.
Додају да је ужасан осећај код свих Срба на Косову и Метохији када Куртијев режим има слободу да малтретира, хапси и проглашава кривим Србе без иједног доказа о кривици, и то у присуству међународних мисија и најскупље европске мисије Еулекс, која се, по правилу када се крше права Срба, никада није огласила, пренео је Танјуг.
Шта се крије иза дима крвавих сукоба у Бањској погледајте у видеу:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала