- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шта утиче на животни век телефона, колико често треба куповати нови Андроид?

CC0 / rawpixel.com / McKinsey / Телефон
Телефон - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
Пратите нас
Са новим уређајима који трају све дуже и дуже из дана у дан, питање надоградње Андроид уређаја постаје све неухватљивије. На срећу, постоје неки показатељи када је време да се размисли о куповини новијег модела.
Сви траже добру понуду када купују нови телефон, проверавају његове спецификације и карактеристике да виде да ли одговара њиховим потребама, али ретко ко планира колико дуго би га задржао.
Наравно, технолошке компаније желе да се они надограде што је пре могуће, али питање је – да ли би то требало чинити? Колико често треба вршити ажурирање? Шта уопште утиче на животни век паметног телефона и како га продужити?

Шта утиче на животни век паметног телефона?

Паметни телефони пропадају као и сви други електронски уређаји, али њихов животни век може увелико да варира у зависности од типа корисника, дужине коришћења, места живљења корисника и коначно од односа корисника према њему.
Ако се сваког дана дуго користи телефон, он ће се више истрошити. Ако се већи део дана проводи на лаптопу или рачунару, телефон ће дуже остати нетакнут и стога неће проћи кроз толико „злостављања“. Ако је неко неспретан или има тенденцију да испусти уређај из руке, он може брзо да развије пукотине и удубљења. А ако корисник живи у екстремним временским условима, батерија ће бити под великим оптерећењем што ће итекако утицати на уређај.
Квалитет хардвера у телефону такође утиче на његов животни век. Водећи модели користе висококвалитетне материјале и трајаће дуже, док јефтини телефони често користе компоненте које су већ застареле и стога ће престати да раде брже, пренео је „Тпортал“.
На крају приче, дуг живот телефона зависи од неге корисника. Ево неколико предлога шта да се уради да би телефон дуже трајао:
Избришите непотребне апликације и старе датотеке да не бисте напунили складиште.
Не играјте игрице које захтевају графику и које ваш телефон не може да поднесе.
Користите футролу и штитник за екран да бисте га заштитили од падова.
Придржавајте се смерница за здравље батерије и избегавајте пуњење преко ноћи.
Редовно чистите прашину и остатке са портова вашег телефона.
Не преузимајте апликације и датотеке из непроверених извора.
Поново покрените телефон најмање једном недељно.
Нека ваш телефон поправља само овлашћени сервисер.
Избегавајте излагање телефона екстремним температурама.

Знаци да треба надоградити паметни телефон

Многи људи надограђују свој телефон јер је претходно имао проблема. Ако је то случај, препорука је да се прво сазна шта није у реду са њим, како би се утврдило да ли је вредан поправљања. Међутим, не треба занемарити знакове да је време за надоградњу. Један од најчешћих је батерија која се врло брзо празни. Иако постоје начини за продужење њеног трајања, најпогоднија опција је набавка потпуно новог телефона.
Такође, требало би одмах извршити надоградњу ако основна компонента почне да се квари. Можда су микрофон и звучник блокирани или оштећени, због чега није било могуће имати јасне позиве. Или се можда оштетио прикључак за пуњење и сада пуњење није више могуће.
Ако је телефон постао сувише спор, то обично значи да процесор више не може да прати све боље системске захтеве апликација и игара. Ако понестане простора за складиштење, неки подаци могу да се пренесу на екстерни чврсти диск или СД картицу, али је најбоље набавити нови телефон са већим капацитетом за складиштење.
Други разлог за надоградњу је тај што телефон више не прима ажурирања софтвера од произвођача. Ајфони добијају пет до шест година подршке, али већина произвођача Андроида нуди само три године великих ажурирања.
Било који од ових разлога је довољан да се размисли о куповини новог телефона.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала