Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Турски генерал преузео команду Кфора на КиМ

© AFP 2023 / OZAN KOSE Турски војници
Турски војници  - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
Пратите нас
Турски генерал-мајор Озкан Улуташ ступио је на дужност као 28. командант Кфора, преузевши тако управљање том међународном мировном мисијом од свог италијанског колеге Анђела Микелеа Ристуће.
Примопредаја дужности обављена је око 11 сати у главном штабу Кфора у Приштини, а на свечаној церемонији Улуташ се захвалио на указаном поверењу, поручивши да је свестан одговорности коју та функција носи.

"Данас након 24. година пута који је почео јуна 1999. поносан сам што преузимам дужност као први турски официр на челу мисије", рекао је Улуташ у свом поздравном говору и додао да ће уложити све своје знање и искуство како би јединица Кфора наставила са радом на исти начин као и у протекле 24. године.

Одлазећи командант Ристућа захвалио се због поверења које му је указано и прилици да води команду Кфора током протеклих годину дана.
Ристућа се током говора дотакао и изазова са којима се суочио током мандата и нагласио да се мисија Кфора током протеклих годину дана суочавала са пермаментним кризним менаџментом.
Ристућа је рекао да само политички договор може обезбедити дуготрајни мир, за који је истакао је да једино право решавање кризе на КиМ.
"Верујем у мудрост страна да у дијалогу дођу до решења које ће допринети да сви људи у региону уживају у миру и просеритету", закључио је Ристућа.
Примопредаји дужности присуствовао је и командант Команде здружених снага НАТО-а из Напуља адмирал Стјуарт Манч који је током говора подсетио да је мандант Кфора да обезбеди сигурно и бебедно окружење за кретање свих грађана на Косову и Метохији у складу са резолуцијом 1244 СБ УН-а.
Говорећи о генералу Улуташу Манч је истакао да команду Кфора сада преузима искусни официр који је токомкаријере командовао је на свим нивоима од вода до бригаде.
Преузимањем команде Улуташ је постао први турски генерал на челу Кфора од како је 1999. године, након 78. дана бомбардовања СР Југославије, та мировна мисија стигла на КиМ на основу резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација и Војно-техничког споразума из Куманова, а предводиће око 4.500 војника Кфора, међу којима је око 600 турских војника.
Он је средњу војну школу завршио 1985. године, а четири године касније је дипломирао на Војној Академији као официр оклопних јединица.
Од 2012-2014. године обављао је функцију заменика команданта Гарнизона 28. механизоване пешадијске бригаре.
У периоду од 2014-2015. године налазио се на позицији директора Центра за војноисторијске студије у Анкари, а од 2015-2017. године обављао је функцију заменика команданда сектора, здружене команде НАТО у Нортфолку САД .
Од 2017-2021. године службовао је као главнокомандујећи НАТО снага за брзо реаговање у Турској.
Команду мисијом Кфора преузеће са позиције Директора за стратегију Генералштаба Турске војске, на којој се налазио од 2021. године.
Професионално се усавршавао и у Кини, где је стекао знање о безбедносном окружењу Азије и Пацифика.
Добитник је више различитих награда и признања, за обуку, образовање и оперативна искуства, међу којима се истиче медаља за специјалне службе УН-а.
Поседује докторат из војне историје, на тему односа Турске и НАТО.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала