- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Затворен гасовод између Финске и Естоније због цурења: Није искључена диверзија

© AP Photo / BALTICCONNECTAllseas pipe-lying vessel, lays Balticconnector pipeline in Gulf of Finland
Allseas pipe-lying vessel, lays Balticconnector pipeline in Gulf of Finland - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
Пратите нас
Гасовод „Балтиконектор“ (Balticconnector), који повезује Финску са Естонијом, оштећен је у економској зони Финске, саопштио је премијер те земље Петери Орло.
„Гранична и обалска стража откриле су место цурења. Гасовод је оштећен у искључивој економској зони Финске. Финске власти су покренуле истрагу“, рекао је Орло.
Како је истакао, оштећење гасовода није могло бити изазвано природним узроцима. Фински премијер је такође казао да је оштећен кабл за пренос података, те да се то највероватније догодило у економској зони Естоније.
Политичар је додао да су власти ЕУ и НАТО обавештене о ситуацији, те да енергетска безбедност Финске није угрожена.
У међувремену, председник Финске Саули Нинисте рекао је да оштећења гасовода и комуникационог кабла могу бити последица спољашњег утицаја. Како је прецизирао, узрок штете још није утврђен, а истрага се наставља.
Јуче је финска државна компанија, оператор „Гасгрид Финланд“ саопштила да је затворила подводни гасовод између Финске и Естоније након необичног пада притиска у цеви који може указивати на то да је дошло до цурења. Након тога је компанија саопштила да „постоје разлози за сумњу да је узрок инцидента оштећење морског гасовода“, али није навела додатне информације.
„Балтиконектор“ је гасовод који се протеже дном Финског залива дужином од око 80 километара између Инкоа у Финској и Палдискија у Естонији. Обе земље имају компресорске станице и копнене руте за транспорт гаса које повезују гасовод са транспортном мрежом земље.
Гасовод се налази у економским зонама и територијалним водама Финске и Естоније. Пуштен је у рад у децембру 2019. године.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2023
СВЕТ
Нови шокантни детаљи у вези са диверзијама на гасоводима „Северни ток“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала