- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бела кућа: Америка неће бесконачно помагати Украјини

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаРуска војска у Украјини
Руска војска у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
Пратите нас
Америка неће бесконачно пружати војну помоћ Украјини, изјавио је координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби.

„Данас смо објавили издвајање пакета помоћи од 200 милиона долара и наставићемо да помажемо колико будемо могли, али помоћ неће бити бесконачна“, рекао је Кирби.

Како је додао, САД имају могућност да подржавају и Украјину и Израел „у краткорочној перспективи“, али није прецизирао о ком временском оквиру се ради.
Кирби је објаснио да много зависи од тога којим интензитетом ће Израелске одбрамбене снаге трошити муницију и у којој мери ће војно-индустријски комплекс Израела моћи да снабдева своју војску гранатама.
Подсећања ради, војно крило палестинског покрета Хамас у суботу је објавило операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила о покретању операције „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху, у обраћању нацији, рекао је да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Подсетимо, палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе - Израел и Палестина - али је основана само израелска држава.
Истраживали смо да ли сукоб Израелаца и Палестинаца може да изазове конфликт много ширих размера:
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Вашингтон тврди: Украјинци ће наставити офанзиву и током зиме
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала