- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Највећи до сада откривени узорак астероида први пут пред очима јавности

© AP Photo / NASA/Goddard/University of Arizona/CSA/York/MDA via APАстероид Бену
Астероид Бену - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
Пратите нас
Јавност ће данас први пут моћи да види највећи до сада откривени узорак астероида Бену, саопштила је НАСА.
Материјал, који је прикупила свемирска летелица са астероида Бену близу Земље, требало да буде откривен у НАСА свемирском центру Џонстон у Хјустону у америчкој држави Тексас.
Како је најављено, представљање узорака биће преношено уживо.
Капсула „Озирис-Рекс“ је са узорцима са астероида Бену слетела на Земљу у пустињи у америчкој држави Јути прошлог месеца.
Слетање капсуле затворило је шестогодишњу мисију америчке свемирске агенције и Универзитета у Аризони.
То је тек трећи узорак астероида и далеко највећи који је враћен на Земљу ради анализе, након две сличне мисије јапанске свемирске агенције које су завршене 2010. и 2020. године.
Као и други астероиди, Бену је остатак раног соларног система, а његов данашњи хемијски састав и минералогија су практично непромењени од формирања пре неких 4,5 милијарди година. Бену садржи трагове о пореклу и развоју стеновитих планета као што је Земља, а можда чак и трагове о еволуцији живота, пренео је Ројтерс.
Капсула „Озирис-Рекс“ је прво прегледана на полигону за тестирање и обуку у Јути у близини место слетања, а потом је пребачена у центар Џонстон, где су узорци подељени у мање примерке који су обећани за око 200 научника у 60 лабораторија широм света.
Процењено је да је узорак са астероида Бену тежак око 100 до 250 грама. Астероид Бену откривен је 1999. године, а његов пречник износи око 500 метара.
Капсула „Озирис-Рекс“ лансирана је 2016. године и стигла је до Бенуа 2018. године. Провела је готово две године у орбити око астероида пре него што је узела узорак растреситог површинског материјала помоћу роботске руке 20. октобра 2020. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала