Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Немачки амбасадор: Тренутна ситуација на северу Косова неодржива је за све

Пратите нас
Веома је важно да се што пре створе предуслови да се обнови дијалог Београда и Приштине и спроведу договори из Брисела 2013. године, као и споразуми из Брисела и Охрида ове године, што наравно укључује и стварање Заједнице општина са српском већином, изјавила је амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад.
Она је и интервјуу за данашњи „Блиц“ навела да то укључује и спровођење деескалације као и расветљавање дешавања од 24. септембра у Бањској.
„Тренутна ситуација није одржива за људе на северу Косова, као ни за људе у Србији и на Косову уопште“, истакла је Конрад.
Додала је и да што пре морају да се одрже нови избори на северу КиМ и да се косовски Срби врате у заједничке институције.
Односе Србије и Немачке оценила је као добре и навела да се, упркос понекад различитим мишљењима о појединим питањима, сарадња и даље наставља.
„Водимо дијалог по најразличитијим питањима. Он није усмерен само на питања попут немачких инвестиција, него укључује и питања културе, па ће се наредних дана одржати традиционални Гете Фест. Имамо програме стипендирања, научну сарадњу“, рекла је она.
Говорећи о проширењу Европске уније (ЕУ) где је 2030. година зацртана као година проширења рекла је да је мапа пута прилично јасна, јер постоје кластери и поглавља, те да је важно да се само не доносе прописи, него да се они и спроводе.
„Ту говорим о европским стандардима и законима. Знамо да је процес изолован, али државе чланице су спремне да подрже Србију на том путу“, казала је Конрад.
Одговарајући на питање колико ће тренутна ситуација на Блиском истоку утицати на Европу, рекла је да је Немачка, као и ЕУ, одмах изразила своју солидарност са Израелом.
Према њеним речима ЕУ је осудила нападе Хамаса на цивилне и друге мете у Израелу и почели су разговори о подршци коју је ЕУ до сада дала Палестини, а не Хамасу.
„Ту су питања хуманитарне помоћи и развојне сарадње. Веома је важно што пре се вратити миру, да Хамас што пре обустави борбе, да се омогући свим киднапованим лицима да се врате у своје земље“, рекла је амбасадорка Немачке у Србији.
Шта се крије иза дима крвавих сукоба у Бањској погледајте у видеу:
Шта се крије иза дима крвавих сукоба у Бањској погледајте у видеу:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала