- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Обележено 45 година Института „Дедиње“: Магнетне резонанце и мамографи стижу у више градова /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић присуствовао је Свечаној академији поводом 45 година Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње"
Председник Србије Александар Вучић присуствовао је Свечаној академији поводом 45 година Института за кардиоваскуларне болести Дедиње - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је држава донела одлуку да у наредних мање од два месеца обезбеди магнетне резонанце за десет градова и општина и мамографе за више градова, као и ултразвучне апарате, рендгенд апарате, што ће коштати десетине милиона евра.
Магнетне резонанце добиће Ниш, Крагујевац, Звездара, Лесковац, Шабац, Ваљево, Чачак, Пирот, Ужице и Кладово, а након тога и Смедерево, Бор, Зајечар и поново у Ужице (где су највеће листе чекања), Врање, Сомбор, Вршац, Пожаревац, Лозница, Прокупље, али и Клинички центри у Београду и Новом Саду.
Мамографе ће добити Кладово, Неготин, Бабушница, Прокупље, Сокобања, Врачар, Пирот, Ниш, Крагујевац, Сурчин, Владичин Хан, Куршумлија, Крушевац, Пожаревац, Обреновац, Мајданпек, Власотинце, Лесковац и још шест других општина, навео је Вучић на Свечаној академији поводом 45 година Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње".
© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић присуствовао је Свечаној академији поводом 45 година Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње"
Председник Србије Александар Вучић присуствовао је Свечаној академији поводом 45 година Института за кардиоваскуларне болести Дедиње - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
Председник Србије Александар Вучић присуствовао је Свечаној академији поводом 45 година Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње"
"Честитам и господину Бојићу и свим запосленима 45 година рада Института 'Дедиње'. Веома је важно да смо данас видели колико је овај Институт значио не само нашим људима, већ и људима из региона, који је спасавао животе и који ће то наставити да ради у будућности. Желим да се захвалим и Миловану Бојићу за ону што је урадио деведесетих, и Бошку Ђукановићу до 2015, господину Милојевићу и поново господину Бојућу, за све што су урадили у претходним деценијама. Да се захвалим свим радницима, лекарима, сестрама вредним који су увек држали до угледа ове институвије и који су увек знали како да доприносе расту њеног угледа", рекао је председник Србије.
Он је нагласио да је у "Дедиње 2" уложено 50 милиона евра, "што није мали новац, ни за много веће земље".
"То није мали новац ни за много веће земље, и то у време када смо улагали у КБЦ у Нишу и Београду, у десетине болница широм Србије, јер деценијама није улагано", додао је Вучић.
Он је напоменуо да "никада у српској историји није изграђено оволико болница, као у последњих десет година".
Вучић је, одговарајући на питања медија, рекао да се тренутно ради 19 општих болница на територији Србије.
Он је истакао да је од изузетног значаја да се женама омогући да имају превенцију, те да ће због тога бити подељени мамографи широм Србије, да би оне могле да врше потребне прегледе тамо где живе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала