- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пију крв док су људи у дубоком сну: Напаст која је изазвала панику у Француској, стигла у регион

CC0 / / Паника – илустрација
Паника – илустрација  - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
Пратите нас
Стенице у париском јавном превозу, изазвале су талас панике и гађења. Криза са стеницама у Француској изазвала је и политички сукоб јер је градска скупштина у Паризу саопштила да се инвазија мора решити пре Олимпијских игара следеће године.
Док се француска влада бори против инсеката, туристи и даље пристижу у Хрватску и са собом доносе штеточине којих се врло тешко решити. Реч је о стеницама, које се пасивно преносе, а има их и у Сплиту, пише Слободна Далмација.
„Стенице не скачу и не лете, крећу се уз помоћ три пара ногу, а најчешће се преносе преко путничког пртљага, у авионима, возовима и јавном превозу. Они заиста стварају проблеме путницима и туристичким дестинацијама јер их се, када се појаве, веома тешко решити“, рекао је Хрвоје Гргић, директор Службе санитарне заштите, заштите биља и ветеринарске службе "Циана".

Активне само ноћу

„Реч је о инсекту чије одрасле јединке достижу од пет до седам милиметара, нису невидљиве. Осим тога, остављају измет, односно сварену крв и јаја. Активни су само ноћу или пред зору, када су људи у дубоком сну, каже Хрвоје.
Након контакта са њима, напомиње, најважније је држати се мера за спречавање ширења заразе.
„Тешко је потпуно спречити појаву стеница, готово немогуће. Међутим, ако се појаве, веома је важно зауставити њихов даљи пренос. Важно је да се не шире даље, а то се постиже тако што се, на пример, уклањају и не премештају све ствари које су њима погођене, не премештају се гости из собе у собу или са локације на другу локацију, и одмах се позивају стручњаци за дезинсекцију у како би их потпуно уништили“, напомиње.
Жан-Мишел Беренгер, ентомолог у главној болници у Марсеју и водећи француски стручњак за стенице, рекао је да су стенице на врхунцу у ово доба године.
„Сваког касног лета видимо велики пораст стеница. То је зато што су се људи током јула и августа селили и враћају их у пртљагу. Сваке године сезонски пораст броја стеница је већи од броја претходне године“, рекао је он.

Прегледати пртљаг

Ако посумњате да су стенице ушле у ваш пртљаг по повратку га прегледајте ван куће, како их не би унели унутра. Одећу операте и осушите иако је можда нисте носили, а ако сумњате да сте са одмора донели стенице кући, позовите службу за дезинсекцију, саветују стручњаци.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала