- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Председник Русије Владимир Путин говори на Руској енергетској недељи - Sputnik Србија

Путин на Руској енергетској недељи: Русија је практично нашла алтернативу европском тржишту

Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин говори на Руској енергетској недељи.
Путин се обраћа на пленарној седници. У дискусији ће учествовати и премијер Ирака Мухамед ал-Судани.
Руска енергетска недеља је почела данас и траје до 13. октобра. Главна тема скупа је "Нова реалност светске енергетике: Стварање будућности"
Пратите уживо на Спутњику:
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
16:03 11.10.2023
Пет највећих азијских економија већ превазишло САД и ЕУ
Удео пет највећих азијских држава у светској економији већ је премашио укупан удео САД и Европске уније, а у наредној деценији та предност ће само расти, рекао је Путин.
„Према оценама експерата, већ данас је удео у светској економији пет највећих азијских економија – то су Кина, Индија, Индонезија, Малезија и Вијетнам – тај удео у светској економији је премашио укупан удео САД и свих земаља Европске уније“, рекао је Путин.
Он је додао да ће, према прогнозама, удео Кине у светској економији 2028. године порасти на 19,7 одсто, а да ће се удео САД смањити на 14,5 одсто.
15:53 11.10.2023
„Зелени“ у Немачкој доживели неуспех због лоше економске политике
Руски председник је, такође, указао на то да је партија „Зелених“ доживела неуспех на изборима у Немачкој, јер људи виде резултат њихове политике.
Он је објаснио да су у појединим земљама Европе одлучили да одустану од атомске енергије, од руског гаса, а то је довело до тога да је много повећан удео коришћења угља у енергетској структури.
„Погледајте резултате регионалних избора у Немачкој. 'Зелени' су доживели неуспех јер људи виде шта се догађа, виде резултат те политике. Већ су ту и последице у политичкој сфери“, рекао је Путин.
Он је додао да је Русија једна од „најзеленијих“ енергетских структура на свету, јер 43 одсто њених енергената чини гас.
15:45 11.10.2023
Гасни хаб у Турској – електронска платформа за трговину гасом у Европи
Гасни хаб у Турској подразумева стварање електронске платформе за трговину гасом на европском континенту, за то су сви заинтересовани, истакао је Путин.
„Реч је, пре свега, о стварању електронске платформе за трговину гасом на европском континенту. За то су сви заинтересовани – и наши турски пријатељи и партнери, ми смо заинтересовани, али и сви они који желе да добијају наше ресурсе на европском континенту“, рекао је Путин коментаришући одустајање Европе од руског гаса.
15:43 11.10.2023
За испоруку гаса Немачкој довољно је „пристиснути дугме“
Русија би могла да испоручује Немачкој 27,5 милијарди кубних метара гаса годишње преосталим краком „Северног тока 2“. За испоруке је довољно „притиснути дугме“, изјавио је Путин.
„'Северни ток 2' води директно у Немачку. Један крак није оштежен, то је 27,5 милијарди кубних метара годишње, довољно је само 'пристиснути дугме'. За то је неопходна одлука немачке владе. Они више доле да купују све по 30 одсто вишој цени и да не користе наше енергенте. Значи, њихов избор је да купују 30 одсто скупље од Сједињених Америчких Држава, а тамо се само радују“, истакао је Путин.
15:38 11.10.2023
Иран разматра могућност куповине руског гаса, рекао је Путин.
Он је, такође, истакао да је Русија већ пронашла алтернативе за европско тржиште гаса.
15:26 11.10.2023
„Гаспром“ испоручује мање гаса Европи, приходи су мањи, али компанија излази на крај с тим, изјавио је Путин.
Он је додао да се проширује гасификација унутар земље, да се повећавају испоруке на друга тржишта и граде гасоводи.
15:24 11.10.2023
О ценама нафте
Цене нафте биле би ниже за 50 долара по барелу, када не би било договора ОПЕК плус, сматра Путин.
„Највероватније, потреба за контролом производње нафте у оквиру ОПЕК плус ће остати и током 2024. године“, рекао је руски председник.
15:17 11.10.2023
Када би Европа рекла да ће радије пасти траву, него да допусти Русији да заради евро, то би било разумљиво, али они узимају наш гас преко других маршрута, нагласио је Путин.
„Зашто стварају себи проблеме у нади да ћемо ми пропасти? Ми нећемо пропасти“, рекао је руски председник и додао да не постоји здраворазумно објашњење за одустајање Европе од руског гаса.
15:15 11.10.2023
Осам година Запад игнорисао убијање људи на југоистоку Украјине
Према Путиновим речима, осам година нико на Западу није обраћао пажњу на убијање људи на југоистоку Украјине.
„Рат је почео у Украјини 2014. године, када су након државног преврата, који су подржале Сједињене Америчке Државе и Европа, почела борбена дејства на југоистоку Украјине. Осам година су ратовали, убијали жене, децу, старе људе и нико није обраћао пажњу на то. Сви су обратили пажњу тек када смо ми почели дејства, усмерена на прекид тог рата“, рекао је Путин.
15:13 11.10.2023
Руски председник је са чуђењем констатовао да Европа не захтева од Украјине отварање друге маршруте за транзит руског гаса, иако то није повољно за европску економију.
„Европа би могла да каже Украјини: гасну маршруту отворите брзо, то нам је потребно. То одржава нашу економију. Не. Због чега се једном маршрутом може испоручивати гас у Европу, а другом не може? Не разумем“, рекао је Путин.
15:08 11.10.2023
Експлозије на „Северним токовима“ се не истражују
Експлозије на „Северним токовима“ се не истражују, а обраћања Русије за учешће у истрази се игноришу, истакао је Путин.
15:04 11.10.2023
Русија не прекида испоруке гаса Европи, они сами затварају гасоводе, рекао је Путин.
„Савремени политички систем извлачи на површину не баш паметне људе“, оценио је руски председник.
Он је, такође, указао на то да су се цене енергената на Западу „попеле у небеса“ након одустајања од руских енергената.
15:02 11.10.2023
Путин о сукобу у Украјини
Русија је почела специјалну војну операцију, била је принуђена да одговори, јер јој нису остала друга средства. Предузимала је кораке за стварање система једнаке безбедности у Европи, али НАТО није кренуо тим путем, него је почео да се шири, увлачећи у то и Кијев.
14:49 11.10.2023
Без наших енергената је немогуће опстати, европска привреда не може да се развија. Није било потребе за свим овим. Шта су тражили то су и добили.
14:47 11.10.2023
О Украјини и стратегији у сфери енергетике:
У Европи су почели да се одричу наших енергената да уводе разна ограничења и већ сам рекао који су резултати тога: резултати наше енергетике су добри, све обавезе извршавамо у земљи и према партнерима који желе да сарађују са нама.
Они који то одбијају се суочавају са проблемима.
"Одрекли су се, на пример, нашег гаса - цене су скочиле до неба. Дигли су у ваздух наше Северне токове, нико то не истражује а реч је о терористичком акту на државном нивоу, просто ме чуди став појединих европских држава", рекао је Путин.
У Европи је пао животни стандард грађана, а код нас је остварен раст, навео је он.
14:40 11.10.2023
Ирачки премијер апеловао је на Путина за помоћ у успостављању примирја у зони палестинско-израелског сукоба.
Ал Судани изјавио је да су дејства палестинске групе Хамас изведене јер су Палестинци били сатерани у ћошак. Према његовим речима, народ Палестине доживео је угњетавање и прогон, а више од 70 одлука и резолуција које је усвојила Генерална скупштина Савета безбедности није спроведено.
Судани је приметио да Израел неселективно изводи нападе на Појас Газе и користи цео свој арсенал, отворено преузимајући одговорност за ове догађаје.
14:40 11.10.2023
На питање да ли ескалација може утицати на енергетски сектор у свету Путин је рекао да неће утицати на експлоатацију али хоће на логистику и све друге елементе.
"Није ми јасно зашто САД пребацују носаче авиона у регион, шта намеравају да раде, да бомбардују Либан? Потребно је радити на компромисним решењима", рекао је он.
14:28 11.10.2023
О ситуацији на Блиском истоку и томе ко је одговоран за ескалацију насиља:
Подсетио је да је првобитно донета одлука о формирању две самосталне државе - Израела и Палестине, али само је основана израелска држава.
"САД су решиле последњих година да све решавају саме и да одбаце све постојеће механизме. Они су се уместо решавања кључних, суштинских политичких питања који се тичу формирања палестинске државе бавили неким материјалним стварима, а без решавања тог питања нема решавања проблема", истакао је Путин.
Апеловао је на обе стране да се, што је могуће више, избегну цивилне жртве. "Ако су мушкарци решили да се боре, онда нека се боре, али нека оставе жене и децу", рекао је руски председник и упозорио на катастрофалне последице ширења конфликта.
Руски став није од јуче, познат је свима. Ми се залажемо за поштовање одлуке СБ УН о формирању палестинске државе, у томе је суштина проблема, додао је он.
14:19 11.10.2023
Председник Русије завршио је уводни говор. Учесницима форума обратиће се ирачки премијер Ал-Судани. После тога биће постављана питања.
14:19 11.10.2023
Руска школа нуклеарне енергетике је без конкуренције у свету, рекао је Путин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала