- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

„Не кајем се!“ Ексклузивна исповест Србина који је честитао рођендан Путину и добио отказ

© Sputnik / Павел БедняковВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
Пратите нас
Владимир Јовановић, српски футсал тренер, ексклузивно за Спутњик говорио је о томе како је добио отказ у естонском клубу Смсрсаха, јер је седмог октобра на друштвеним мрежама честитао рођендан председнику Русије Владимиру Путину.
Док је Владимир Јовановић веровао да се престало са праксом страдања због изговорене речи, испоставило се да је живео у лажном уверењу. Свом имењаку из Русије са презименом Путин честитао је рођендан објавом на друштвеној мрежи, али то, што је потпуно нормално и уобичајено, очигледно - није смео.

„Брзо се све издешавало. Субота ујутру, наишао сам на први чланак на Телеграму поводом рођендана Владимира Путина, одреаговао сам спонтано, одрадио сам оно што осећам као човек, као грађанин и као неко ко познаје своју историју. Једноставно, честитао сам рођендан на свом личном профилу, немајући никакву последњу намеру. За 20 минута је Фудбалски савез Естоније реаговао, контактирао мог председника и рекао да ја не могу више да будем у естонском футсалу“, открио је Јовановић на почетку разговора за Спутњик.

© Sputnik / Спутњику уступио Владимир ЈовановићВладимир Јовановић скриншот објава
Владимир Јовановић скриншот објава - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
Владимир Јовановић скриншот објава
У Естонији је провео десет месеци и увидео да Руси у тој земљи трпе дискриминацију, али оно што очигледно није увидео је да сам помен Русије може да направи проблем.
„Живео сам тамо десет месеци, знам тачно какав је начин живота, каква су права Руса у тој држави, Естонија је чланица НАТО и Европске уније, па ипак Руси тамо немају права као Естонци. Ни са пасошима, ни са условима школовања. Од ове године им је уведено да деца морају да полажу естонски језик. То је врста тихе дискриминације коју они некад прихватају вероватно због преживљавања“, истакао је Јовановић.
Политика је, каже наш саговорник, дубоко зашла у спорт.
„Отпустили су ме због јефтиних политичких поена. Јавно су рекли да подржавају НАТО, западну страну и да је мој пост непримерен и да вређа естонски народ. Не знам како их вређа. Русија их не дира, они имају аверзију према Русима, али не знам који је разлог толике мржње. Буквално их мрзе. Ја не мрзим никога, тако сам васпитан, али имам право на слободу говора, тако сам мислио до овог тренутка“, рекао је српски тренер.
Иза својих речи стручњак из Србије чврсто стоји, али и даље не може да замисли шта би се тек догодило да је упутио неку конкретнију поруку када је само због рођенданске честитке добио отказ.

„Не могу да верујем да је била тако брза реакција јер сам честитао рођендан. Нисам позвао на насиље, нисам никога увредио нити повредио, али да у 21. веку доживите да нешто не можете јавно да кажете на свом профилу... Да сам то објавио на профилу естонског савеза, клуба, па да разумем. Али, они су буквално шпијунирали мој профил чим су тако брзо реаговали. То је њихов образ, част и нека они живе са тиме. Ја и даље мислим да сам урадио праву ствар, стојим иза сваке своје речи. Владимир Путин је за мене особа која се бори за све нас у свету. Мени је најфасцинантније то што су реаговали као да сам терориста, као да сам учинио тешко кривично дело, протеран сам, односно раскинут ми је уговор у року од 20 минута. То је значило да морам одмах у Србију, јер ако су тако хитно реаговали за објаву, нисам знао шта би даље могло да следи. Нисам желео да доведем у лошу ситуацију себе, председника клуба и затражио сам да се истог дана вратим у Србију. Председнику је било јако криво, сузиле су му очи, али тако се завршило“, јасан је Јовановић.

После повратка у Србију остаје бојазан за Милорада Бојића, футсалера који је остао у клубу. Јовановић не би желео да Бојић, као ни председник Головин испаштају због његовог поступка.
„Ја сам тамо довео бившег репрезентативца младе репрезентације Милорада Бојића из Шапца, дивног, културног, васпитаног момка. Живео је са мном у стану за почетак јер су још припреме у току, а 21. октобра почиње првенство. Тамо сам десет месеци, имао сам најбоље могуће услове за рад, што са спортске, што са стране управе. Председник Андреј Головин је најдивнији човек кога сам упознао, али бојим се да сада он и Бојић немају неки притисак. Руси у клубу који су ме подржали рекли су да су имали дивну сарадњу, да су на мојој страни, али то они не могу јавно да кажу. Политика је тамо умешана у животе Руса, жао ми је због тога, свако има права на избор, али ја сам васпитан да будем слободан, да могу да кажем на сваком месту шта осећам“, објаснио је Јовановић.
© Sputnik / Дејан СимићВладимир Јовановић
Владимир Јовановић - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
Владимир Јовановић
Чак 15 футсалера у клубу су Руси, на тренинзима се прича на руском језику, али оно што је болно јесте што Руси немају право да причају о својој земљи.

„Од 20 регистрованих играча имам петорицу Естонаца и 15 Руса. Естонци причају на руском, више Руси причају естонски, али на тренингу се углавном говори руски. После свега, занимљиво ми је како ће они радити тренинге заједно. Тај осећај да знаш да ти је тренер отеран из политичког разлога, а да си ти на истој страни и да мораш да ћутиш... Они морају баш да глуме да би све функционисало како треба“, објашњава српски стручњак.

Својим играчима нема да поручи ниједну ружну реч, па чак ни појединцу који је, како тврди, заслужан за његов отказ.
„Желим им све најбоље, дивни су момци, сви осим једног. Он је директно учествовао у свему томе. Ако он мисли да је урадио исправну ствар, да је напредовао у професији пошто ради у државној служби, онда ми је драго да сам помогао. Послао ми је поруку 'Тренеру да ли вам је добро. Питам вас пошто сте поставили срамотни пост'. Онда сам схватио о чему се ради и повезао, два минута после тога ме је звао председник да обришем објаву. Лако је схватити“, истиче Јовановић.
Нажалост, српски тренер осетио је судбину руских спортиста који у претходном периоду трпе велику неправду. Некима није дозвољено да играју, неки играју без обележја, а све то, сећа се Јовановић, искусили су и српски спортисти.
„Одавно је мени то јасно. Још деведестих година су Срби искусили те санкције када нису могли да играју Европско првенство у фудбалу. Звезда је морала да игра у Мађарској и Бугарској, врло добро знам како се Запад одоноси према нама. "Милосрдни анђео" се звала акција поводом бомбардовања Србије, толико о томе колико су они милостиви. Разговарао сам са руским новинарима на исту тему. Ужас је што је политика толико у спорту да то нема везе са спортом. Надам се да ће све здраве ствари доћи на своје место“, поручио је Јовановић.
За сам крај српски стручњак поручио је да се не каје.
„Послали су ми многи и поруке подршке. Чувам их уколико ме неко из естонске федерације контактира да им докажем да није баш све онако како они намећу. Не мисле сви исто, наметати мишљење је највећа дискриминација. Васпитавао сам и децу да увек кажу шта мисле и да стану на страну исправног. Нажалост, у време наводне демократије у 21. веку западни свет је све само не демократски. То су сада доказали. Ниједног тренутка се нисам покајао. Не могу никада да кажем да ми је жао, увек говорим оно што мислим. Само Бог може да ми суди, ни Естонац, ни Украјинац, ни Немац. То што сам рекао, рекао бих и сада и за пет година и док сам жив. Једино ми је жао са спортске стране јер је Смсраха нешто најлепше што ми се у каријери десило“, закључио је Владимир Јовановић.
Постоје велике шансе да српски стручњак каријеру настави у Русији из које му је већ стигло неколико позива.
Погледајте интервју са Владимиром Јовановићем.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала