- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Зато су на нули“: Путин о последицама покушаја одбацивања руских енергената у ЕУ

© Sputnik / Egor Eryomov / Уђи у базу фотографија"Гаспромова" станица за дистрибуцију гаса
Гаспромова станица за дистрибуцију гаса - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
Пратите нас
Руски енергенти су током дуго година обезбеђивали благостање Европи, а сада покушавају да их потпуно одбаце, услед чега се цела њихова економија налази на нули, изјавио је руски председник Владимир Путин говорећи на пленарној седници Руске енергетске недеље.

„Европске земље покушавају да се у потпуности окрену од руских енергената, преплаћују нафту и гас, а резултат тога је да је читава њихова привреда на нули. Некад човек гледа и пита се шта се то тамо догађа", рекао је он.

Путин је констатовао да су реални приходи грађана Еврозоне у првом кварталу ове године умањени за 1,2 одсто, док су приходи грађана у Русији порасли за 4,4 одсто.
„Динамика индустријске производње ЕУ у јулу ове године бележи минус од 2, 4 одсто, а производња енергије минус од 4,7 одсто. У првом делу текуће године минус износи 5 одсто. Ово се одражава на приходе становништва, реално расположиве приходе грађана у Еврозони", објаснио је шеф руске државе.
Он је додао да је то избор грађана ЕУ.

Западне елите направиле хаос на глобалном енергетском тржишту

Према његовим речима, поступци западних елита пореметили су глобално тржиште енергената, укључујући нафтно тржиште, и то утиче на целокупну светску економију.
Руски лидер је истакао да због тога сада одговорни учесници енергетског тржишта, као што је Русија, морају да поправе ситуацију.
„Русија ће и надаље давати значајан допринос балансирању глобалног енергетског тржишта, развијајући партнерске, кооперационе везе са оним земљама које то желе и заинтересоване су за то", поручио је Путин.
Председник Русије је изразио увереност да ће овакав рад донети корист свим његовим учесницима, и гарантовати благостање народа у годинама које долазе.
Руска рубља и поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
РУСИЈА
Путин: Економија Русије пролази кроз фазу трансформације, светска ─ прелази на мултиполарни модел
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала