- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски историчар: Фокус се пребацује са Украјине на Блиски исток, сада ће тамо ићи новац

© AFP 2023 / YVES HERMANПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изражава наду у даљу подршку Запада Кијеву, али је очигледно да ће се фокус сада померити на Блиски исток, сматра бугарски историчар Александар Сивилов.
Према његовим речима, сукоб који је избио захтеваће огроман број граната и ракета за Израел, због чега је највише забринут украјински председник Владимир Зеленски, што је разлог његове неочекиване посете Бриселу и учешћа на састанку НАТО-а.
„Једно је сигурно: фокус се сада потпуно помера ка Израелу и палестинском сукобу. Не изгледа да ће се ускоро завршити, тако да ће огромне количине новца очигледно бити потрошене тамо и то Украјини неће дати могућност да настави да се бори на начин на који је до сада радила. Без обзира на све то, у Сједињеним Америчким Државама чују се неке изјаве да ће учинити све да Украјина, како је обећао Зеленски, настави контраофанзиву и током зиме. При томе је важно да се примети да сада практично нема украјинске контраофанзиве, јер они овог лета, упркос западној техници и десетини хиљада живота војника, скоро да нису успели да поврате ништа значајно“, рекао је Сивилов.
Он сматра да ће јесен дати руској војсци још више могућности да се утврди и можда припреми своју зимску контраофанзиву.
„Друго је питање како ће се развијати сукоб на Блиском истоку. Да ли ће он Русији дати могућност да рачуна да ће Украјина имати неке логистичке проблеме. Наравно, са почетком копнене операције у Појасу Газе, израелској војсци биће потребно да се испроручује огромна количина граната. И чини ми се да ћемо у том тренутку видети преусмеравање средстава из Украјине на Блиски исток. Због тога је Владимир Зеленски највише забринут, због чега је и отишао на то путовање (састанак НАТО-а)“, објаснио је он.
Како је навео, посета Зеленског Бриселу „сасвим се логично поклапа са успесима Русије (на Доњецком правцу), о којима сада нико не извештава, осим, ​​наравно, руских новинских агенција“, закључио је историчар.
Погледајте у емисији Спутњик да ли сукоб Израелаца и Палестинаца може да изазове конфликт много ширих размера:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала