- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Европа је земља стараца – познато је и када ће такав постати цео свет

CC0 / rawpixel.com / Пензионери
Пензионери - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Пратите нас
Следеће године у Европи ће бити више људи старијих од 65 година него оних млађих од 15 година, упозорила је Светска здравствена организација (СЗО) позивајући на побољшање мера за здравију старост.
„Процењује се да ће следеће године у Европском региону СЗО број људи старијих од 65 година бити већи од оних испод 15 година“, саопштила је организација.
Према пројекцијама института Наш свет у подацима, на глобалном нивоу ће таква ситуација да се догоди вероватно око 2064. године.
„Овај тренд указује на нове друштвене, економске и епидемиолошке изазове“, додала је организација, чији европски регион окупља 53 земље, од којих се неке налазе у централној Азији.
Широм такозваног Старог континента продужени животни век често иде руку под руку са нарушеним здрављем. Да би ублажила утицај старења становништва, СЗО позива власти да предузму мере како би „омогућили старијим људима да одрже и побољшају своје физичко и ментално здравље, независност, социјално благостање и квалитет живота“.
Међу препорученим мерама издвајају се уравнотежена исхрана и физичка активност од најмање 150 минута недељно.
„Још интензивнија физичка активност може да смањи ризик од смртности од свих узрока за 35 одсто“, напомиње СЗО, пренео је „Индекс“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала