- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кисинџер: Берлин треба да буде на страни Израела, немачка имиграциона политика - грешка

© AP Photo / Jacquelyn MartinХенри Кисинџер
Хенри Кисинџер - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Пратите нас
Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер коментарисао немачку миграциону политику у контексту пропалестинских протеста у Берлину, наводећи да су немачке власти начиниле грешку када су прихватиле толики број миграната са другачијим верским и културним погледом на свет.
„Била је велика грешка пустити толико много људи са потпуно другачијим културним и верским бекграундом јер се тако стварају интересне групе“, рекао је он за „Велт“.
По мишљењу Кисинџера, Берлин сада треба да стане на страну Израела, а то може да обухвати и војну подршку.
Подсетимо, немачки канцелар Олаф Шолц је на пленарној седници Бундестага рекао да ће Министарство унутрашњих послова забранити деловање Хамаса и пропалестинске протесте у земљи.
Председник Немачко-израелског друштва и посланик Бундестага из редова „Зелених“ Фолкер Бек затражио је да се забрани организација која у Немачкој организује митинге у знак подршке Палестини.
Подсетимо, скуп солидарности са палестинским народом, планиран у Берлину, главном граду Немачке, није дозвољен из безбедносних разлога.
Из берлинске полиције наведено је да су „митинг који планиран у различитим берлинским четвртима у знак солидарности с Палестином и марш на исту тему, као и сви догађаји који их замењују, забрањени јер представљају претњу јавној безбедности и реду“.

Палестинско-израелски сукоб

Претходно, војно крило палестинског покрета Хамас у суботу је објавило операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе - Израел и Палестина - али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
Руски председник Владимир Путин је на седници Руске енергетске недеље оценио да се без решавања фундаменталних политичких питања о формирању палестинске државе не може регулисати ситуација која је довела до ескалације насиља.
Истраживали смо да ли сукоб Израелаца и Палестинаца може да изазове конфликт много ширих размера:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала