- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Барсин „драгуљ“ од милијарду евра руши рекорде и пише историју фудбала

© AP Photo / Joan MonfortЛамин Јамал
Ламин Јамал - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Пратите нас
У свету фудбала на снази је пауза због репрезентативних обавеза, а у центру пажње и даље је Барселонино 16-годишње чудо од детета Ламин Јамал. Крилни нападач с којим су Каталонци недавно потписали уговор, убацивши клаузулу од милијарду евра, не престаје да руши рекорде, а оборио их је до сада чак осам.
Ламин Јамал рођен је 13. јула 2007. године и већ је показао да је предодређен за велике ствари, да је пред њим блистава каријера и да ће кренути стопама Леа Месија, Кристијана Роналда, Килијана Мбапеа.
Али, кренимо редом. Јамал је још у априлу дебитовао након што је ушао у игру против Бетиса у 83. минуту и тада је имао равно 15 година, девет месеци и 16 дана, чиме је постао најмлађи играч који је икада обукао дрес Барселоне.
На тај начин хитроноги Јамал је послао у историју претходни најбољи резултат који је био у власништву Ансуа Фатија. Разлика је била само седам дана, али сасвим довољно да Ламин испише историју.
То је само почетак, његове за сада, бајковите приче. Убрзо је постао и најмлађи стартер у Примери. Међу 11 се нашао против Кадиза, и не само што је постао најмлађи стартер у Барси, него је постао најмлађи стартер у Ла Лиги. Имао је 16 година и 38 дана, а на терену је провео 85 минуту, чиме је надмашио резултат Фабриса Олинге, који је био три месеца старији када је дебитовао међу првих 11 у Примери.
Хватао је залет тада Ламин Јамал и убрзо је почео да показује због чега му Ћави толико верује и „баца га у ватру“ с тек напуњених 16 година.
Стигла је прва асистенција, самим тим је пао и трећи рекорд. Барселона је одмерила снаге са Виљареалом, а Јамал је за 76 минута био и те како продуктиван – две асистенције! Тим је још једном исписао историју, било му је 16 година и 45 дана.
На ред је стигла и највећа позорница – Лига шампиона. Постоа је најмлађи фудбалер који је био стартер у елитном фудбалском такмичењу. Јамал је недавно против Порта на стадиону „Драгао“ са 16 година и 83 дана постао најмлађи стартер и фудбалер у Лиги шампиона, срушио је рекорд легендарног Нигеријца Селестина Бабајара који је дебитовао још давне 1994. године за Андерлехт.
После асистенције у Примери, није се дуго чекало на првенац. Није се дало против Виљареала, у два наврата се испречила статива, али је против Гранаде минулог викенда у нерешеном исходу (2:2) успео да пронађе пут до мреже. Погодио је у мету први пут са 16 година и 87 дана. Поново је резултат који је био у власништву Ансуа Фатија отишао у заборав, а Јамал је постао нови рекордер. Фати је имао 16 година и 10 месеци када је постигао први свој гол за Барселону.
Гол који је Ламин Јамал постигао против Гранаде, уједно је срушио и шести рекорд, а односи се на то да је постао најмлађи стрелац у Примери. Да све буде још невероватније, успео је да „ухвати последњи воз“, јер је рекорд био у власништву Олинге, који је гол постигао са 16 година и 98 дана. Како је тренутно на снази репрезентативна пауза и две недеље се неће играти првенства, тако би Ламин Јамал пребацио поменуту бројку и не би могао да испише историју. Овако, погодио је против Гранаде, чиме је постао власник још једног рекорда.
Преостала два рекордна односе се на национални тим. Дрес Шпаније обукао је против Грузије када му је било 16 година и 57 дана, чиме је надмашио претходни рекорд који је био у власништву саиграча из Барселоне Гавија. Гави је имао скоро годину дана више када је први пут заиграо за „црвену фурију“.
Погађате, за крај је остало да је постао и најмлађи стрелац у дресу Шпаније. Поново је Ламин Јамал послао у заборав Гавијев рекорд. Погодио је на дебију против Грузије.
Укупно осам оборених рекорда а тек му је 16 година, само је потврда да би Ламин Јамал, Барсин драгуљ од милијарду евра, могао да испише историју фудбала, коју је додуше, увелико почео да мења.
Радован Панков - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
СПОРТ
Капитен Легије проговорио о паклу који су преживели он и Панков: „Желим само да заборавим...“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала