- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

НБС: Дина картица од следеће године уводи бесконтактну технологију

© Sputnik / Лола ЂорђевићЧовек подиже новац са банкомата
Човек подиже новац са банкомата - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Пратите нас
До 31. марта следеће године, банке прихватиоци ће омогућити прихватање бесконтактне дина картице на целокупној мрежи динакард, док ће од 1. јуна исте године све банке издаваоци почети да издају бесконтактне дина картице, објавила је Народна банка Србије
Из НБС су навели да ће дином за трансакције до 6.000 динара моћи да се плаћа без уноса ПИН кода, док ће за веће износе бити неопходан унос ПИН кода на ПОС терминалу.
Наводе да су трошкови које банке имају према националним картичним системима нижи од интернационалних, а с обзиром на то да се у пракси трошкови преваљују на кориснике, односно трговце и грађане, смањују се и трошкови које плаћа цело друштво.
Средства наплаћена за услуге националним платним картицама остају у земљи и не представљају новчани одлив из земље, већ напротив, доприносе националној привреди, истичу из Народне банке.
Додају да су услуге прилагођене локалним потребама и да се обезбеђује независност финансијског система, пошто извршавање трансакција платним картицама не зависи од једностраних одлука картичних система, који су приватне компаније, јер се обрада и нетирање трансакција картицама интернационалних картичних система обавља ван Србије.
Наводећи предности домаће картице из НБС указују да се домаћи системи боље прилагођавају потребама домаћих купаца и трговаца развојем нових производа, чиме се безготовинска плаћања чине доступнијим и грађанима и привреди.
Као један од успешних примера истиче се плаћање на рате дебитном картицом, која је пандан чековима.
Позитивно је и то што се ствара већа конкуренција јер се спречава стварање монопола и дуопола, који су карактеристични за тржишта платних картица.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала