- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ново истраживање: Спутњику се верује више него било којим новинама и порталима

CC0 / / Зависност од друштвених мрежа
Зависност од друштвених мрежа - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Пратите нас
Број грађана Србије који би подржали укидање медија из Русије је на нивоу статистичке грешке, док се, када је у питању поверење у медије, Спутњик котира веома високo - на петом смо месту, испред свих портала и новина, а иза само четири телевизије.
Грађани Србије су готово једногласно против забране руских медија, показало је истраживање Нове српске политичке мисли (НСПМ) за РТ Балкан.
Спутњик се, према том истраживању, нашао одмах иза Радио-телевизије Србије, телевизија Пинк, Хепи и Н1, док су се иза нас нашле новине са великом традицијом – Политика, Вечерње Новости….
© Фото : РТ Балкан, снимак са екранаГрађани су овако одговорили на питање: А ком медију, ви лично, највише верујете?
Грађани су овако одговорили на питање: А ком медију, ви лично, највише верујете? - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Грађани су овако одговорили на питање: А ком медију, ви лично, највише верујете?
Како каже координатор истраживања и главни уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић, иницијативе попут те да се забрани рад руских медија поржава свега 3,1 одсто испитаника, што је, како објашњава, на нивоу статистичке грешке.
"О томе се шушка, али се не прича много у јавности јер се отприлике зна какво је расположење грађана, али то помињу европски званичници и много гласније појединци из прозападног НВО сектора. Чини ми се да ће се то питање све чешће стављати на дневни ред, али за грађане Србије то не само да није тема него је ово питање добило најубедљивије 'не' у мору питања око којих постоји апсолутно противљење (око уласка у НАТО, санкција Русији, или независности 'Косова' рецимо)", истиче Вукадиновић.
За готово 90 одсто грађана, односно, прецизније, њих 88,2 цензура коју намеће Запад није прихватљива, јер толико је њих одговорило да се противи иницијативи за забрану руских медија. Њих 8,7 одсто изјаснило се да о том питању нема став.
"Ако у Србији њих на пример, седам или осам одсто подржавају улазак Србије у НАТО, десетак посто их подржава санкције Русији, из овог истраживања се види да ни половина од тог броја, дакле, не подржава забрану руских медија, а то је врло интересантан и охрабрујући налаз", интерпретира Вукадиновић.
Чињеница да је знатно мање од половине оних (ионако малобројних) који су за санкционисање Русије истовремено и против "рампе" за медије из Русије, говори да ту тему "нико не може озбиљно да стави на сто" пред јавност Србије.
© Фото : РТ Балкан, снимак са екранаГрађани су овако одговорили на питање: Да ли подржавате иницијативу за забрану руских медија у Србији'?
Грађани су овако одговорили на питање: Да ли подржавате иницијативу за забрану руских медија у Србији'? - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Грађани су овако одговорили на питање: Да ли подржавате иницијативу за забрану руских медија у Србији'?
"Неко би то могао да тумачи слободарским духом или исконском демократичношћу Срба, а ја бих рекао да је реч о глади за истином и другачијим мишљењем, пошто смо и ми као и већина Европе практично бомбардовани информацијама које стижу са једног извора и са једном интонацијом", указује Вукадиновић.
Ови подаци посебно су интересантни када се узму у обзир остали добијени резултати истраживања које је урадила НСПМ.
"Свега шест одсто грађана Србије у потпуности верује медијима, а тек нешто мало више од петине каже да им више верује него не верује. То је дефинитивно поражавајући податак, како за укупну медијску сцену у Србији, па и политичку касту која стоји иза медијске сфере", објашњава саговорник РТ Балкана, додајући да је то што готово две трећине људи не верује медијима, или доминантно или уопште, "страховито лош налаз".
Посебно је такав податак, како он каже, "интересантан и поразан" у постсоцијалистичким земљама где је традиционално поверење у медије и оно што пишу новине, некад било и претерано и превелико те су "власти знале да њиме манипулишу".
"Није то само везано за Србију, већ и за друге регионе – питање како смо од тог претераног и помало наивног поверења стигли до апсолутног неповерења је велико. Одговор је делом због глобалних разлога, али и због локалних специфичности. За успех друштвених мрежа треба да захвалимо прво томе што се традиционални медији изгубили поверење које су априори имали. То опет може да се објасни својеврсним једноумљем, односно тоталитарним духом политичке коректности који се у последње време назива 'воук' културом које заправо је не дозвољава озбиљну расправу и размимоилажење у ставовима и темама који владају медијима", наглашава Вукадиновић.
У локалне специфичности, наш саговорник убраја како традиционално велики утицај власти на медије, односно став да су медији резонантне кутије власти, тако и глобалне пословне структуре.
"Није било неочекивано да људи имају највише поверења у интернет, а онда у РТС који има дупло мањи степен поверења него гледаност. Треће и четврто место деле две ривалске куће, Пинк и Н1, са степеном поверења од 6 до 7 одсто што је опет 2, 5 пута мање од њиховог рејтинга. А ово заправо указује да код нас ове програме гледају и људи који не верују у оно што они извештавају, већ просто желе да се информишу", закључује координатор истраживања НСПМ Ђође Вукадиновић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала