Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Отварање „Прокопа“ 20. октобра, метро ће бити завршен 2028/2029. године

© Sputnik / Лола ЂорђевићЖелезничка станица Београд Центар
Железничка станица Београд Центар - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће станица „Прокоп“ у Београду бити отворена 20. октобра, а да ће, како је рекао, метро бити завршен 2028/2029. године.
Додао је и да ће у суботу бити отворен ауто-пут Рума-Шабац.
Вучић је рекао да ће од 1. јануара, а можда и раније, бити уведена студентска картица која ће студентима донети разне попусте приликом куповине.

Девизне и златне резерве на рекордном нивоу, нема разлога за бригу

Вучић је изјавио да су девизне резерве Србије на рекордном нивоу од 24,2 милијарде евра, као и резерве у злату и да грађани Србије немају за шта да брину.
„Поново смо увећали девизне резерве наше земље, премашили смо 24,2 милијарде, у последње две године увећане су за 4,8 милијарди и на рекордном су нивоу. Злато нам је на, такође, рекордном нивоу. Повећали смо за неколико година 10,5 милијарди девизне резерве. Оне су важне јер значе стабилност и сигурност. Злату је вредност расла. Имали смо 38 тона, повећавамо куповину злата, сада је на 38,8 тона, наставићемо“, рекао је Вучић.
Додао је да за Србију нема зиме.
„Динарска штедња достигла је свој максимум од преко милијарду евра у динарима и настављамо да радимо добро за Србију. Бензина имамо у резерви за 66 дана, а дизела за 74 дана. Гаса имамо колико хоћете резерви, само је проблем да нам неко не укине гас по политичкој линији. Имамо 690 милиона кубних метара гаса у овом тренутку“, навео је Вучић.
Поручио је да је Србија озбиљна држава и да се озбиљно снабдела за зиму.
„Људи не треба да брину ни због чега, већ да верују у своју земљу и да наставе да се боре за њу, као и досад“, поручио је Вучић.

Мамографи и у малим местима

Вучић је рекао да ће велики број напредне медицинске опреме бити подељен широм Србије оним здравственим установама којима су најпотребније, како би се смањиле листе чекања и сачували животи људи.
„Ужице ће добити две магнетне резонанце јер су тамо највећи редови и чекања. Ниш, Пирот, Лесковац, Кладово. Инсистирали смо на западу истоку и југу Србије. У Војводини стижу у Вршац, Нови Сад, Сомбор“, рекао је Вучић.
Он је додао да ће ултразвучне апарате добити Зајечар, Петровац на Млави, Крагујевац, Чачак, Ваљево, Ужице, Нови Пазар.
Истакао је да ће бити подељено 18 мамографа, а да ће бити додељени општинама Куршумлија, Владичин Хан, Власотинце, Бабушница, Пирот, Лесковац, Соко Бања, Крушевац, Крагујевац, Сурчин, Обреновац, Мајданпек, Неготин, Кладово, Пожаревац.
"Замислите у Власотинцу, Бабушници и Владичином хану ћемо имати мамографе. Морамо да заштитимо наше мајке, жене, сестре. Пре неки дан смо у Барајеву мобилним мамографом радили преглед, а код пет жена су откривени проблеми, али на време и много сам срећан због тога", истакао је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала