- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Прети регионални сукоб: Москва упозорава на последице напада Израела на Сирију

© Sputnik / Наталья СеливерстоваМИП у Москви
МИП у Москви - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Пратите нас
Ваздушни напади Израела на територију Сирије представљају грубо нарушавање суверенитета те земље и основних норми међународног права, саопштило је Министарство спољних послова Русије и упозорило да такви поступци могу изазвати оружану ескалацију у читавом региону.
„Према пристиглим информацијама, израелско Ратно ваздухопловство је 12. октобра извело нападе на територију Сирије. У нападу су оштећене писте међународних аеродрома у Дамаску и Алепу који су обуставили рад. Такве акције израелске стране представљају грубо кршење суверенитета Сирије и основних норми међународног права“, наводи се у саопштењу руског Министарства.
Како се додаје, такви поступци су изузетно опасни и могу довести до погоршања ситуације у региону.
„У контексту наглог заоштравања ситуације у зони палестинско-израелског сукоба, такве војне акције могу довести до изузетно опасних последица, пошто могу да изазову оружану ескалацију у читавом региону. То се ни у ком случају не сме дозволити“, поручује руска страна.
Раније је лист „Ал Ватан“ саопштио да су израелске снаге гађале аеродроме у Дамаску и Алепу у Сирији. Претходно је представник Израелских одбрамбених снага Ричард Хет рекао да Израел страхује од могућих напада палестинских група из Либана или Сирије.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас у суботу је објавило операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе - Израел и Палестина - али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
Истраживали смо да ли сукоб Израелаца и Палестинаца може да изазове конфликт много ширих размера:
Израелско - палестински рат - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
РУСИЈА
Москва позива Израел и Палестину на деескалацију и поштовање хуманитарног права
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала