- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Европа се суочава са несташицом дизела – цене близу рекордним

© Sputnik / Жанна Манукян / Уђи у базу фотографијаБензинска пумпа у Лондону
Бензинска пумпа у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Пратите нас
Цена дизел горива у Европи приближила се рекордној бројци, а несташица горива која се примећује у Европи последица је, између осталог, и ограничења цена руске нафте које су увеле западне земље, изјавио је премијер Русије Александар Новак за телевизију „Русија 1“.
„Цене дизел горива у Европи су, као што видимо данас, скоро достигле рекорд. Поред тога, Европа се данас суочава са несташицом дизел горива“, рекао је Новак.
Како је додао, руска нафта се и даље продаје пријатељским земљама по ценама изнад наметнутог ограничења.
„Западне санкције су створиле додатне потешкоће када је реч о организацији испорука. Међутим, то на крају повећава укупну цену производа коју, у првом реду, плаћа потрошач – европски потрошачи, потрошачи у САД. Дакле, они који су увели ограничење цена сада и плаћају већу цену“, објаснио је руски премијер.
Нафтне санкције Запада су ступиле на снагу 5. децембра 2022. године: Европска унија престала је да увози руску нафту која се транспортује морем, а земље Г7, Аустралија и Европска унија наметнуле су ограничење цене за нафту која се транспортује морем на 60 долара по барелу.
У децембру 2022. године Путин је потписао указ о забрани испорука руске нафте и нафтних деривата купцима који поштују граничне цене, а задржао је право да доноси посебне одлуке о искључењу једног броја испорука из указа.
Гас - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
РУСИЈА
„И траву би пасли да Русија не заради“: Путин објаснио да Европа ипак купује руски гас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала