- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Срби после шест дана „заточеништва“ у Израелу: Обилазили смо светиње, а онда је изненада - почео рат

© Фото : Спутњику уступио Ђорђе Комленски"Јерусалим је пун полиције и војске, није пријатно", каже Комленски.
Јерусалим је пун полиције и војске, није пријатно, каже Комленски. - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Пратите нас
Јерусалим је пун војске, контроли пунктови су свуда, стално се оглашавају сирене за ваздушну опасност, чуле су се и детонације. Видели смо привођења, претресања, то није било пријатно за гледање, али поред тога, ми као група нисмо имали непријатности.
Ово за Спутњик каже Ђорђе Комленски, фотограф из Новог Сада, са тренутном адресом у Великој Британији. Он је један од последњих из групе српских ходочасника из дијаспоре који су коначно напустили Израел.
„Не могу да кажем да смо били у непосредној опасности, али тамо није било пријатно, драго ми је да смо се сви извукли. Ево нас на аеродрому, још нас четворо, некако смо успели да нађемо карте за Београд“, додаје.
Ходочаснике, њих 50 из разних земаља, Канаде, Шведске, Белгије, Немачке, Велике Британије и Србије окупио је један свештеник из Бирмингема.
Нашли су се 1. октобра у Тел Авиву и обилазили знаменитости, док, како каже, није почео рат.
© Фото : Спутњику уступио Ђорђе КомленскиСвуда су постављене жичане ограде
Свуда су постављене жичане ограде - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Свуда су постављене жичане ограде

Морали смо сами да се снађемо

Прву ваздушну опасност и детонације дочекали су у месту под контролом Палестине, у Витлејему. Схватили су да ће ситуација потрајати, као група су одлучили да се из Витлејема пребаце у Јерусалим.
„Нашли смо хотел у Јерусалиму и ту се сместили. И чек поинт који држи израелска војска прошли смо без проблема. Међутим, после је ситуација била таква да је почело отказивање наших летова, већина нас је дошла лов кост компанијама, затражили смо помоћ нашег конзулата, гледали смо шта нам је најбоље чинити“, прича нам Комленски.
Додаје да није било лако бити заточен у хотелу, с обзиром да је у групи било и старијих људи, којима је била потребна терапија.
„Имали смо и једно дете са посебним потребама. У принципу, није било панике, али није нам било свеједно. Људи су били уплашени, нисмо знали шта да радимо, како да се понашамо. Јесмо добијали инструкције из конзулата, али више су то биле речи снађите се, узмите карте, а ако вам треба нека помоћ, лекови, ми ћемо помоћи“.
© Фото : Спутњику уступио Ђорђе КомленскиПоследњи српски ходочасници из дијаспоре напуштају Израел
Последњи српски ходочасници из дијаспоре напуштају Израел - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Последњи српски ходочасници из дијаспоре напуштају Израел

Лекови из конзлата, за 30 минута

Помоћ је и била потребна, јер је међу путницима било и болесних;
„Морам да се захвалим конзулу који је обезбедио лекове за неколико људи. Заиста, када смо написали списак, лекови су стигли за пола сата. Али што се тиче извлачења одавде, ми смо прилично били препуштени сами себи“.
Наш саговорник каже да су успели да једну групу од десетак људи који су били најкритичније пошаљу на лет за Србију. Остали су се, по препоруци конзулата, сами сналазили.
Једна група, били су то српски ходочасници из Канаде, је одлучила да крене у Јордан, нису имали помоћ наше државе, сами су нашли превоз до јорданске границе, а затим и до Амана где су купили карте и одлетели даље.
„Детонације су се чуле када су ракетирали градове около, претпостављам Тел Авив. Ко се сећа 1999., отприлике тако је било. Ми смо се држали заједно и трудили се да не упадамо пуно у очи. Неке продавнице су радиле, било је доста света, верника из других земаља. Осећала се та напетост, посебно што смо били у муслиманском делу. Ту је осетно већа присутност полиције и војске“.
Наш саговорник каже и да жели да се захвали власнику хотела који је био отворен и љубазан према српским ходочасницима.
„Није био од оних људи који би искористили ситуацију, чак смо последњи дан платили нешто јефтиније. Све је било коректно, да није било рата, било би предивно искуство. Лепа земља, дивни људи, али ратоборни“, закључује Комленски.
© Фото : Спутњику уступио Ђорђе Комленски"Да није било рата, било би предивно искуство".
Да није било рата, било би предивно искуство. - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
"Да није било рата, било би предивно искуство".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала