Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Траже да седница СБ УН буде затворена јер не дајем говоре да их контролишу

© Tanjug / Раде ПрелићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић поновио је вечерас да је говор који је одржао у УН одржао да би све што је рекао ушло у историју, а све што је рекао била је истина, и да управо због тога што не знају шта ће рећи, траже да седница СБ 23. октобра буде затворена.
"Шта ме брига шта ће рећи странци, говорио сам у УН да би ушло у историју .... Сада траже да седница СБ буде затворена, јер не могу да се договоре са мном око тога шта ћу да говорим, јер нико нема контролу над оним што бих могао да кажем, то каже Антонио Гутереш јавно, рачунају да ћу бити благ према њему, јер га поштујем", рекао је председник на ТВ Прва.
"Не дајем своје говоре никоме да их прегледа и чита већ их сам састављам и пишем и изговарам оно што желим и мислим", рекао је он.

Не верујем да ће постојати санкције против наших грађана

Вучић је рекао да не верује да ће постојати било какве санкције против грађана Србије, а ако неко буде желео било какве мере да доноси, доносиће их, каже, тобож против њега лично.
Вучић је то рекао одговарајући на питање има ли разлога да се грађани плаше рата и санкција, уз коментар да се цео свет данас бави ситуацијом у Израелу.
"Мислим да никада не можете да тврдите шта је то све што може да се догоди, мислим да људи у Србији могу да буду мирни и спокојни, верујем да ћемо успети да сачувамо мир захваљујући снази наше државе и војске. Да је војска слабија одавно не бисмо имали мир него би многи други предузимали акције против нас", рекао је Вучић.
Он је додао да не верује да ће постојати санкције против грађана.
"Ако неко буде желео било какве мере да доноси, јер видим да је велика навала и из земље и из иностранства, доносиће их тобож против мене лично, тако да људи не морају да брину, они ништа неће осетити ни што се тиче виза, ни што се тиче животног стандарда, нити било чега другог", поручио је Вучић.

Позивам представнике Срба на КиМ да у што краћем року организују изборе

Вучић је позвао представнике Срба на КиМ да у што краћем року организују изборе за градоначелнике у четири општине на северу КиМ.
"Замолио бих наше људе да изађу са иницијативама са што бржом организацијом избора у те четири општине. То је наравно моја молба. То је како ја сагледавам ствари. Можда они виде боље, другачије, али то је моја молба за њих. Да се изађе на изборе што пре у четири општине на северу Косова", рекао је Вучић.
Он је додао да ће тако бити покренут процес консолидације да би основне полуге власти дошле у руке оних које тамо живе, а не да буду у рукама оних који тамо не живе и никада неће живети.
"За нас је важно да покушамо да наставимо дијалог иако га Приштина не жели. Нико са запада се није ни осврнуо када је то злоупотребљавао Аљбин Курти на најбруталнији начин. Нити окренуо уназад и рекао ово није допустиво и нешто што не можемо да дозволимо", рекао је Вучић.
Говорећи о изјави америчког амбасадора Кристофера Хила да Срби треба да прихвате независно Косово и да за Косовом не жале, Вучић је рекао да то није било „баш тако.
„Хил је рекао готово супротно од тога“, рекао је он и додао: „Ја бих волео да Србија прихвати Косово као независну државу, али стварни нису тако једноставне“. Али, како је рекао, то није нико тако пренео.", рекао је председник.
Он је рекао да за нападе на Србе на КиМ нико неће одговарати, али да је онима који Србији желе зло за све то "крив Вучић".
"Били су у неким амбасадама у Србији, све јунак до јунака. Отишли су и рекли да је Вучић крив и да не би било ничега у Бањској да није мене. Не могу да замисле да постоји неко ко се не одриче идеја, идеала, КиМ и некога ко зна да мора да чува Србију".
Срби би требало што је могуће пре да траже изборе како би ми имали иницијативу, рекао је Вучић коментаришући ситуацију на КиМ.
Курти жели да протера и побије Србе, он жели да их види на тракторима и камионима, и грађани Србије и треба да знају, нагласио је он.
"Ми своју земљу да продамо, свој народ, то нећете видети. Не постоји та санкција, та претња, којом ћете да ме усмерите другачије", рекао је председник.

Један део српског народа жели све најгоре Србији

Вучић је изјавио да када год је Србији тешко, један део људи то на најпристојнији и најдостојанственији начин трпи и подноси, а други гледа како да нашкоди својој земљи.
Он је на ТВ Прва, коментаришући то што су представници дела опозиције писали високом представнику ЕУ Жозепу Борељу у којем наводе да Вучићу и његовим савезницима уведу мере, рекао да су се ти, како је казао, јунаци скупили, ишли по амбасадама и рекли: "Вучић је крив, не би било Бањске да није Вучић и Србија то радила".
Додао је да је питање у морала у политици суштинско и основно питање.
"Када сте мене чули да сам упутио писмо било коме у иностранству против било кога ко је упадао у РТС, у Скупштину, претио убиствима, пливањем по Дунаву, јесте ли ме чули некада? Да ли сте чули да сам ишао по иностранству да кукам и да се жалим против било ког грађанина Србије или Србина зато што је нешто урадио у нашој земљи? Нисам никада. То није пристојно, то није нормално. Ти људи су тражили и рекли - није Курти крив, казните Вучића, јер то је начин да објашњавамо народу како нас Вучић враћа у 90-те, како би могли да се вратимо на власт", поручио је Вучић.
Како је рекао, то је зато што је сад неко успоставио добру економију, вратио Србију на прави пут, запослио је 550.000 људи које су, како је рекао, они отпустили и зато што опет има пара које могу да се краду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала