- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Немогуће да САД нису знале шта се спрема на Блиском истоку

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе које имају значајан обавештајни потенцијал на Блиском истоку, нису могле а да не знају да се спремају сукоби у региону, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
„Обавештајна моћ САД директно у региону најпре подразумева сателите. Сви смо видели како се одвијала ова операција: она није изведена толико прецизно, већ у тако великом обиму и уз коришћење таквих способности, чије припреме је било немогуће не видети преко сателита“, оценила је Захарова у емисији „Соловјов уживо“.
Портпаролка је такође подсетила да САД надгледају цео сајбер-простор у региону, али за годину дана Вашингтон није пратио ситуацију и „није преносио информације најближем савезнику“.
„Тако нешто никако није могло да се догоди“, закључила је она.

Палестинско-израелски сукоб

Претходно, војно крило палестинског покрета Хамас у суботу је објавило операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе - Израел и Палестина - али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
Истраживали смо да ли сукоб Израелаца и Палестинаца може да изазове конфликт много ширих размера:
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
РУСИЈА
Лавров: Русија се нада да ће након сукоба на Блиском истоку бити формирана палестинска држава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала