Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Запад би потпуно да „стави шапу“ на српске медије – јак притисак на Београд

© Sputnik . Ненад ЗорићСпиновање људима од утицаја
Спиновање људима од утицаја - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
Пратите нас
Експресна измена два медијска закона о којима годинама траје јавна расправа последица је западних притисака због инцидента у Бањској. Српска медијска сцена биће додатно под контролом западних земаља ако прођу ти прописи, сматра бивши председник УНС-а Владимир Радомировић.
Два важна медијска закона – Закон о јавном информисању и медијима и Закон о електронским медијима по хитном поступку биће на столу Владе Србије како би потом у Скупштини Србије били усвојени што пре, односно, већ до краја октобра, најавила је председница Владе Србије Ана Брнабић.
Како је навела, постигнут је „компромис“ око најважнијих питања у вези са применом закона, иако нико не зна шта је тачно на крају договорено. То не знају чак ни чланови радних група које су учествовале у прављењу нацрта.

Српски медији „под шапом“ Запада

Изјава Брнабићеве уследила је после састанка са представницима Министарства информисања и телекомуникација, медијских и новинарских удружења и међународним партнерима, наводи се у саопштењу Владе Србије. А „међународни партнери“ су Делегација Европске уније у Србији, Мисија ОЕБС-а, амбасада Краљевине Норвешке и немачка Фондација Конрад Аденауер.
Савет за штампу утицао би на то ко има право да добије новац из буџета за финансирање пројеката, иако је саморегулаторно тело, законски гледано „приватно удружење које је себи дало ексклузивно право да тумачи Кодекс новинара и изриче опомене онима који га, према њиховој процени, крше“.
У управи овог савета углавном налазе медијски радници који су мање или више јасно прозападно оријентисани, а спонзори медија и удружења у којима раде неки од чланова су Фонд браће Рокфелер, Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), амбасаде Немачке и Холандије и амерички НЕД.
Наводно, чак ни део запослених у Министарству информисања није знао шта се дешава, ни зашто је процес расправе о изменама закона нагло променио ток, али се тај прекид поклапа са 24. септембром када је дошло до трагичног инцидента код села Бањска на северу Косова и Метохије.

Измена медијских закона под притисцима

Са стране посматрајући оно што се дешава са дугим радом на Закону о јавном информисању и медијима а затим на збрзавању у последњих пар недеља, на то бих гледао и кроз призму дешавања у Бањској, каже за Спутњик бивши председник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић.
„Чини ми се да под претњом разних врста мера и санкцијама Србији, наша власт сада жели да покаже да заиста жели да примени неке стандарде које траже ЕУ или неке западне владе. Не знам зашто је овако збрзан рад у самом финишу, требало је пустити да се заврши јавна расправа, да се сагледају сви пристигли предлози и да се онда постепено уђе у измене закона. Ако је већ до сада прошло толико година не видим зашто би сада пред изборе, влада усвајала један овако битан закон и зашто то не оставити за неку следећу владу.“
Међутим, с друге стране пошто је док је био председник УНС-а тражио да се закон измени, било би сада лицемерно да каже да то није до краја добро. Добро је да се сваки закон поправља, али ако се то ради под неким притиском, мање или више отвореним, то не мора бити добро за друштво, додаје Радомировић.

Савет за штампу – политичка комисија

Радомировић подсећа да су и за време његовог мандата као председника УНС-а од 2017. до 2021. године трајале расправе у вези са изменама Закона о јавном информисању и медијима. Залагао се за што већу улогу Савета за штампу који је и по важећем закону, односно по подзаконском акту, препознат као тело задужено за етику чије би одлуке у некој мери требало да признају државни органи који дају новац на конкурсима за медије.
Међутим, Савет за штампу би, у случају да прође ово законско решење, морао много другачије да изгледа него што изгледа данас, у смислу да не би требало да се одлуке Комисије за жалбу доносе по предлогу и жалбама самих чланова комисије као што се сада дешава.
„Друга ствар јако битна за функционисање Савета била би да се омогући другим удружењима новинара и власника медија да буду чланови Савета за штампу и да што више медија у Србији призна надлежност тог тела, како би оно заиста могло да испуни оно што би закон по овом најновијем предлогу предвидео. Ако се то не уради, онда ће Савет за штампу бити једно уско тело које ће деловати више као политичка комисија него као тело које се брине о етици“.

Радна права новинара битнија од етике

Друга битна ствар за коју се Радомировић залагао и док је био председник УНС-а јесте да не може једини критеријум за доделу новца на конкурсима бити придржавање етичких стандарда, већ и радна права запослених у медијима.
А то значи да медији који су регистровани и раде у Србији морају да поштују права новинара и свих других запослених, да се не би догађало да новинари не могу да имају синдикате. Односно, да власници приватних медија и то обично великих западних кућа не дозвољавају синдикално организовање у медијима у Србији.
„А то је важније за развој наше медијске сцене од питања етике и заправо је кључ опстанка новинарске професије и за избегавање притисака било да су они политички, или долазе од власника медија или економских интереса повезаних са власницима медија“, закључио је Радомировић.
Данас је, међутим, ОЕБС затражио додатне консултације о нацртима закону о информисању и електронским медијима.
Европски парламент, ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
СРБИЈА
Скандалозна суштина поруке из Брисела: Када би Србија забрањивала медије била би – награђена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала