- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Фонд ПИО објавио три важне вести за пензионере

© Sputnik / Лола ЂорђевићПензионер на клупи у парку
Пензионер на клупи у парку - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
Пратите нас
Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) објавио је три важне вести за пензионере које се односе на повећање пензије и пензионерске картице.

Повишица за све кориснике, није потребно подносити захтев за повећање

Повећање пензија и осталих права из пензијског и инвалидског осигурања за 5,5 одсто, почев од 1. октобра 2023. године, односи се на све кориснике пензија и осталих права, а увећане пензије и остала примања биће исплаћена почетком новембра, објавио је Фонд ПИО.
Из фонда су напоменули да није потребно да корисници пензија подносе захтев за исплату увећаних пензија, пошто ће фонд увећање обрачунати и исплатити у редовном поступку, без доношења појединачних решења.
Будућим корисницима пензија и осталих права наведено повећање ће се урачунати кроз обрачун пензија и осталих накнада, јер је општи бод усклађен за исти износ као и пензије, тако да ни они немају потребе да подносе било какав захтев Фонду ПИО у вези с тим, навели су из фонда.

Обратити пажњу на могуће преваре

Корисницима пензија и осталих права скренута је пажња да било какво позивање од стране разних појединаца, као што су адвокати, удружења, групе грађана и слично, да наведена повећања могу остварити уз њихово посредство и претходно подношење захтева, представља директно довођење у заблуду пензионера.

Пензионерске картице се могу преузети и суботом

Пензионери који су поднели пријаву за Пензионерску картицу, картицу могу преузети лично у филијали или другој организационој јединици Фонда, наведеној у обавештењу које су добили поруком на мобилном телефону или мејлом, саопштио је Фонд ПИО.
У саопштењу фонда је наведено да су ради брже поделе картица и мањег чекања све филијале Фонда ПИО отворене сваког радног дана, од 15 до 18 часова, као и суботом од седам до 12, само у функцији поделе пензионерских картица.
Корисници који нису добили поруке, односно чије су картице у поступку персонализације, добиће их на кућну адресу чим буду израђене, наводе из фонда и додају да су корисници обавезни да приликом преузимања картица од поштара, потпишу изјаве сагласности, које ће Пошта Србије проследити фонду, како би тамо картице биле активиране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала