- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кључна за безбедност региона: Зашто је важна руска војна база у Киригизији

© Sputnik / Владимир Пирогов / Уђи у базу фотографијаРуска војна база Кант у Киргистану
Руска војна база Кант у Киргистану - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
Пратите нас
Руска војна база Кант стационирана у Киргизији поуздано осигурава безбедност региона Централне Азије, посебно захваљујући ефикасним системима противваздушне заштите, оцењују руски војни експерти и истичу да је изузетно значајна најава руског председника Владимира Путина да ће база и даље бити опремана најсавременијим наоружањем.
Путин, који је током посете Бишкеку учествовао у обележавању 20. годишњице постојања те базе, изјавио је да она значајно доприноси безбедности у Киргизији и централно-азијском региону у целини, као и борби против претњи као што су тероризам, екстремизам, трговина дрогом и организовани криминал.
Он је напоменуо да руско војно особље тренутно учествује у вежбама мировних снага Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) које се спроводе на територији Киргизије од 9. до 13. октобра.
Председник Киргизије Садир Жапаров је, честитајући особљу базе 20. годишњицу, рекао да је отварање базе Кант било неопходно и благовремено.
Како је рекао, ова база је поуздани гарант безбедности и стабилности у централноазијском региону и „представља фактор одвраћања за терористичке и екстремистичке претње“.
Жапаров је, такође у четвртак, ратификовао споразум о стварању јединственог регионалног система ПВО са Русијом.
„Стварање заједничког регионалног система ПВО између Москве и Бишкека омогућиће поузданију одбрану ваздушног простора обе земље и такође повећати безбедност и заштиту националних интереса“, истакао је председник Киргизије.

Значај базе Кант

База Кант се током 20 година озбиљно утемељила на овом простору и чини много на одржавању безбедности, наводи за Спутњик политиколог Јуриј Светов.
Он такође истиче да је Русија заинтересована да у региону Централе Азије помогне изабраној власти да реализује своје задатке.
Према речима Виктора Литовкина, војног експерта, руска војна ваздухопловна база у Канту одиграла је кључну улогу у јачању одбрамбене сарадње између Русије и Киргизије. Она представља полигон за обуку киргиских официра, пружајући им практичне вештине у пилотирању и управљању авионима. Кроз заједничке програме обуке и размену знања, Русија је допринела јачању Оружаних снага Киргизије. Ова сарадња је била од виталног значаја за Киргизију, јер омогућава њеним војницима да стекну искуство у пилотирању савременим авионима, које нису могли да стекну самостално.
„Преношење искустава руских пилота, пилота који студирају на руским војним универзитетима, укључује Киргизију, Таџикистан и Казахстан. Дакле, ради се о јачању безбедности региона уз помоћ систематског рада,“ истиче Литовкин.
Ово потврђује и политиколог Јуриј Светов, који такође наводи да киргиски официри пролазе преквалификацију у руским образовним установама у бази Кант, где стичу практичне вештине у пилотирању.
„Ми делимо информације са колегама и помажемо у обуци и јачању оружаних снага Киргизије. Ово је веома важна околност, јер осим ове могућности коју им Русија пружа, киргиски официри немају друге могућности да стекну искуство пилотирања на најсавременијим авионима,“ истиче стручњак.

Гаранција стабилности Централне Азије

Осим регуларних војних вежби које се спроводе у организацији ОДКБ, ова база доприности јачању безбедности и на други начин: бави се проблемима као што су борба против тероризма, борба против трговине дрогом и заштита граничних линија.
Литовкин напомиње да је и то један од разлога што и када се својевремено променила власт у Киргизији нико није покренуо питање повлачења руске војне базе са територије ове државе.
„Становништво Киргизије подржава присуство руске војске на територији републике. Они схватају да је то гаранција њихове стабилности, безбедности и суверенитета,“ истиче Литовкин.

Кључна предност

Оба стручњака се слажу да стратешка локација Киргизије, која се граничи и са Русијом и са Кином, даје додатни значај руској војној бази у Канту. Такође, будући да глобални аналитичари све више истичу важност водних ресурса, присуство језера Исик-Кул у региону полако постаје предмет интересовања. Контрола над овим водним ресурсима може постати спорна тачка у будућности.
Континуирано присуство базе биће од суштинског значаја за решавање потенцијалних безбедносних изазова и обезбеђивање регионалне стабилности. Геополитичка динамика се развија, а за Русију и Киргизију је кључно да одрже сарадњу и прилагоде се променљивим околностима.
„Имајте на уму да су највиши људи у Сједињеним Америчким Државама сада поново изјавили да Русија и Кина представљају претњу светском поретку, да су стратешка претња Сједињеним Државама. А Киргизија није само сусед Русији, већ и Кини“, констатује Јуриј Светов.
Ваздухопловна база Кант је војни аеродром који се налази у Чујској области Киргизије а Русија је користи у складу са међудржавним споразумом. Смештена је у долини реке Чу, 20 километара источно од Бишкека, а два километара јужно од града Кант. Ова руска база је званично отворена 23. октобра 2003.године. Структурно улази у састав 14. Армије Војно-ваздухопловних снага и ПВО Централног војног округа. Такође је ваздухопловна компонента Колективних снага за брзо реаговање (КСБР) Централноазијског региона ОДКБ.
Како наводи Министарство одбране Русије, основни задатак војне базе Кант је контрола ваздушног простора изнад Средње Азије, ваздухопловна подршка јединица копнене компоненте КСБР центраноазијског региона ОДКБ, као и осигурање безбедности ваздушних граница Киргизије. У бази Кант у саставу наоружања су јуришни авиони Су-25СМ и модернизовани хеликоптери Ми-8МТВ. У саставу базе је и јединица беспилотне авијације малог и среднјег домета опремљена савременим вишефункционалним комплексима беспилотних летелица "Орлан-10".
Посета руског председника Владимира Путина Киргизији - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
РУСИЈА
Путин са председником Киргизије: Жапаров ратификовао споразум о заједничком ПВО систему са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала