- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ко ће добити који ресор у новој влади Црне Горе?

© AP Photo / Risto BozovicПлакат Покрета Европа сад за парламентарне изборе у Црној Гори
Плакат Покрета Европа сад за парламентарне изборе у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
Пратите нас
Према нацрту платформе која ће служити као основ за формирање нове, 44. Владе, Покрет Европа сад добиће највише ресора и имаће већину, незванично сазнаје портал РТЦГ.
Како је саопштено црногорском порталу, Покрет Европа сад, између осталог, имаће ресоре финансија и економског развоја, али и ресоре просвете и здравља. Списак није коначан, јер су преговори још у току.
Према нацрту платформе, ресор јавне управе припашће Албанском форуму. Албански форум имаће и потпредседника Владе. Такође, политичка групација Цивис, чији кандидати су били на листи Европе сад, имаће место потпредседника Владе за здравствена и социјална питања.
Социјалистичка народна партија (СНП) требало би да, како сада ствари стоје, има ресоре пољопривреде, те шумарства и водопривреде.
Демократској Црној Гори понуђено је Министарство одбране, Министарство унутрашњих послова, Министарство културе и Министарство екологије, одрживог развоја, туризма и развоја севера. Добиће и место заменика премијера. Припашће им два места потпредседника Владе.
Извор портала РТЦГ наглашава да није ништа дефинитвно, и да су промене и даље могуће.
Коначна расподела, наиме, тек треба да буде усаглашена, и то би могло да буде урађено веома брзо. По првом договору, Влада ће имати 18 министарстава.
Мандатар и лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић казао је прексиноћ послие разговора с лидерима странака које би чиниле нову владу, да имају снажнију већину него што се очекивало. Мандатар је тако највероватније обезбедио подршку најмање 49 посланика, док је за изгласавање Владе потребан 41 глас.
Он је новинарима казао да је одржан „конструктиван састанак“.
Уз место шефа државног парламента, коалиција За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) требало би да мањински подржи кабинет Спајића, који би, поред његовог ПЕС-а, чиниле Демократе, Соцјалистичка народна партија (СНП) и део представника мањина.
„Одредили смо динамику следећих корака. Сада радимо на следећем кораку, односно креирању споразума“, рекао је тада Спајић.
Он није одговорио на питања ко ће бити председник Скупштине.
„Не бих говорио о субјектима, али имамо и већу већину него што је очекивано“, рекао је Спајић.
Председник СНП-а Владимир Јоковић рекао је синоћ на ТВЦГ да међу преговарачима није спорно да би нови челник парламента требало да буде Андрија Мандић, један од лидера ЗБЦГ. Јоковић је рекао да је свима било прихватљиво да Мандић буде шеф парламента а да је већина била за то да треба да се обаве разговори и са ГП УРА.
Овај договор је нов обрт у преговорима о формирању владе, што Спајић покушава већ два месеца.
Посланички клуб ПЕС-а овластио је недавно руководство странке и преговарачки тим на челу са Спајићем да размотре нове опције у формирању владе.
Потез посланичког клуба уследио је након што су Демократе дефинитивно саопштиле да неће подржати формирање владе са 41 послаником, наводећи да не пристају да пресудан глас дође од посланика Демократске уније Албанаца Мехмета Зенке, који је на изборима био на листи Демократске партије социјалиста.
Такође, Јоковић је синоћ рекао да су на састанку у ПЕС-у у среду вече договорени поједини кораци и да је влада у великој мери конципирана.
Милојко Спајић - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2023
РЕГИОН
Нова влада на помолу: Која је нова „формула“ за Црну Гору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала