- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев: Запад срамно ћути на захтев Израела о евакуацији становника Газе

© Sputnik / Екатерина Штукина / Уђи у базу фотографијаЗаменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
Пратите нас
Западне земље срамно ћуте на захтев Израела о евакуацији више од милион становника Газе на југ, изјавио је заменик руководиоца Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

„Више од милион становника Газе треба хитно евакуисати на југ Појаса на захтев израелске војске. Сви 'западни партнери' срамно ћуте. Питам се, каква би била њихова реакција на сличан захтев кијевском режиму да се евакуише један од већих градова?“, написао је Медведев на његовом Телеграм каналу.

Раније су израелске одбрамбене снаге позвале цивиле да се евакуишу из града Газа у правцу југа. Израелска војска је обећала да ће грађани Газе моћи да се врате својим домовима и да ће о томе бити издато одговарајуће обавештење.
Војска Израела такође је истакла да становници не треба да приближавају зони безбедносне ограде на граници са Израелом. У саопштењу се такође тврди да се борци Хамаса крију у тунелима испод кућа и у зградама у Гази.

Палестинско-израелски сукоб

Претходно, војно крило палестинског покрета Хамас у суботу је објавило операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе - Израел и Палестина - али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
У емисији „Од четвртка до четвртка” погледајте зашто Украјина страхује од Израела:
Израелско-палестински сукоб - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
СВЕТ
Иран: Уколико ратни злочини Израела против Палестинаца не престану – све је могуће
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала