- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Митрополит Јоаникије: Темељни уговор као мртво слово на папиру

© Sputnik / Лола ЂорђевићМитрополит Јоаникије
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
Пратите нас
Закон о слободи вјероисповијести и Темељни уговор који је потписан између Цркве и државе Црне Горе важна су достигнућа, али изгледају као мртва слова на папиру јер се много тога не поштује, рекао је митрополит црногорско-приморски Јоаникије на научном скупу “Савремено државно-црквено право” у Будви.
“Отприлике да ћемо морати још дуго времена да се боримо за своја вјерска права. Наравно, све оно што тражимо за нас, за Српску православну цркву, та иста права заступамо и за све остале традиционалне цркве и вјерске заједнице”, рекао је митрополит Јоаникије.
Митрополит је указао да се правни акти, колико је год права и правде, уговора и резолуција, све мање поштују и веома често крше.
“Крше се од оних који би требало највише да промовишу право. Таква је ситуација, није нам то ништа непознато”, нагласио је митрополит на почетку тродневног скупа који се одржава у организацији СПЦ и уз помоћ општине Будва.
Владика Јоаникије подсјетио је да је први велики научни скуп правника о теми односа Цркве и државе одржан 2015. године, те да је то имало изузетно позитивне посљедице у Црној Гори.
“Борећи се за правду и користећи знања најбољих правника из наше отаџбине и из иностранства, савјетујући се са многим умним људима, ми смо знали да истакнемо свој захтјев у оно вријеме када смо били потпуно обесправљени”, рекао је владика.
Владика је додао да су свештеници, не само уз помоћ правника, него и сами научили да се боре за своја вјерска права.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала