- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

„Притисли смо дугме и готово!“: Вештачка интелигенција за 26 секунди створила чудну ствар /видео/

© Фото : Снимак са екрана/ Јутјуб/ Northwestern UniversityВештачка интелигенција у 26 секунди креирала робота која не личи ни на једну животињу
Вештачка интелигенција у 26 секунди креирала робота која не личи ни на једну животињу - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
Пратите нас
Када су научници затражили од вештачке интелигенције да дизајнира робота који може да хода, АИ је створио малу, чудну ствар која би могла да хода ако се испуни ваздухом.
„Рекли смо вештачкој интелигенцији да желимо робота који може да хода по копну. Затим смо притисли дугме и готово!“, рекао је научник Сем Кригман са Универзитета Нортвестерн у САД-у.
„Вештачка интелигенција је у 26 секунди дизајнирала нацрт за робота који не личи ни на коју животињу која је икада ходала земљом“, додао је. АИ је почео са малим блоком гуме и моделовао различите облике пре него што је стигао до коначног дизајна који може да хода након што се надува.

„АИ може да креира нове могућности које људи нису ни разматрали"

„Није нам било сасвим јасно зашто је робот створио овако необичан облик и зашто је био пун рупа. Када људи дизајнирају роботе, склони су да их креирају према познатим објектима или животињама. Али АИ може креирати нове могућности које људи нису ни разматрали“, објаснио је Кригман, преноси „Бизнис Инсајдер“.
Креирање ходајућег робота није нови концепт. Примера ради, фабрика за роботику „Бостон Динамикс“ већ више деценија дизајнира роботе који могу да се крећу. Али, ово истраживање показује до каквих идеја може доћи ако се помеша вештачка интелигенција и роботика.
Истраживање назива Efficient automatic design of robots објављено је у часопису Proceedings of the National Academy of Sciences.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала