- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Запад покушава да врши притисак на наше партнере, лидери ЗНД привржени националним интересима

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаЗванична посета руског председника Владимира Путина Киргизији, седница Савета лидера чланица ЗНД
Званична посета руског председника Владимира Путина Киргизији, седница Савета лидера чланица ЗНД - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
Пратите нас
Лидери земаља Заједнице Независних Држава се у свом раду руководе искључиво националним интересима, иако Запад покушава да изврши притисак на све партнере Москве, изјавио је руски председник Владимир Путин на седници Савета лидера чланица ЗНД.

„Ми одлично схватамо и то не треба скривати, јер се не тиче само ЗНД, већ свих партнера Русије: на све покушавају да изврше притисак - да их заплаше, уплаше, да командују некима. Али, лидери чланица ЗНД, ми то добро знамо, су ипак људи који се пре свега руковиде националним интересима“, истакао је руски лидер.

Грузија и Украјина не сарађују, Молдавија губи идентитет

Поред тога, Путин је објаснио да Грузија и Украјина које улазе у састав ЗНД не сарађују у овом формату, а Молдавија је практично изгубила свој идентитет, али то је, како је истакао, њихов избор.
Према његовим речима, Украјина је од почетка избегавала сарадњу у пуном обиму у формату Заједнице.
„Украјина је својевремено потписала оснивачка документа о ЗНД, али се пуном формату заправо никада није придружила. Кијев није ратификовао та документа“, објаснио је он.

Међународни односи пролазе кроз неповратне промене

Председник Русије је оценио да постојећи систем међународних односа пролази кроз неповратне промене, нарочито у области економије и да земље „златне милијарде“ из објективних разлога губе лидерство, док у земљама Глобалног југа и Азије расте производња.
Он је изразио увереност да земље ЗНД треба да прошире своју интеракцију са државама истомишљеницима из других светских региона, такозваног Глобалног југа, чији су ставови веома блиски чланицама ЗНД.
Путин је поручио да Русија цени историјски јаке и пријатељске односе са партнерима из ЗНД.
Руски лидер је најавио да ће следећи самит ЗНД којим ће председавати Русија бити одржан 8. октобра следеће године.
Данас се у Бишкеку одржава самит лидера чланица Заједнице Независних Држава. Најпре ће се лидери састати у уском формату, а затим ће се сусрет наставити у проширеном формату уз учешће делегација.
председник Белорусије Александар Лукашенко  - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
РУСИЈА
Лукашенко: Запад још не одустаје од покушаја да разбије и потчини земље ЗНД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала