- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шефови дипломатија ЗНД: Одмах прекинути борбе на Блиском истоку и отворити хуманитарне коридоре

© AP Photo / Hatem AliИзраелско бомбардовање Појаса Газе
Израелско бомбардовање Појаса Газе - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
Пратите нас
Министри иностраних послова земаља чланица Заједнице Независних Држава позивају стране палестинско-израелског сукоба на моментални прекид борбених дејстава и отварање хуманитарних коридора, наводи се у заједничкој изјави шефова дипломатија ЗНД.
У документу се истиче да су министри спољних послова ЗНД забринути због ескалације сукоба и одлучно осуђују све манифестације тероризма и екстремизма.
Такође, наглашава се важност интензивирања међународних и регионалних дипломатских напора усмерених на регулисање сукоба, постизање свеобухватног, праведног и стабилног мира на Блиском истоку на познатој међународно-правној основи, укључујући одговарајуће одлуке Уједињених нација и Арапску мировну иницијативу.
Поред тога, подвучена је забринутост због надолазеће хуманитарне катастрофе у Појасу Газе.
Шефови дипломатија ЗНД такође су поручили да осуђују узимање цивила за таоце, као и неселективну примену силе у војним операцијама.
Претходно, руски председник Владимир Путин је током састанка у уском формату на самиту ЗНД у Бишкеку изјавио да је Русија спремна да посредује у решавању палестинско-израелске кризе.

Палестинско-израелски сукоб

Претходно, војно крило палестинског покрета Хамас у суботу је објавило операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе - Израел и Палестина - али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
Истраживали смо да ли сукоб Израелаца и Палестинаца може да изазове конфликт много ширих размера:
Израелско-палестински сукоб - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
СВЕТ
Иран: Уколико ратни злочини Израела против Палестинаца не престану – све је могуће
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала