- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта све крије Ватикан: Пије XII тајно преговарао с Хитлером

© Фото : Wikipedia/Unknown photographer/Public domainПапа Пије Дванаести
Папа Пије Дванаести - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
Пратите нас
Након римске конференције на којој је педесетак водећих историчара расправљало о улози Пија XII и јеврејско-хришћанским односима јасно је да је католичка црква била добро упућена у нацистичке, фашистичке и усташке злочине.
Пије XII и ватикански црквени врх знали су и ћутали о прогону Јевреја, а папа је већ крајем 1941. био обавештен о мучењима у логорима и пећима у којима су спаљивани људи. Папа није дигао глас против расних закона који су однели животе милиона људи у Другом светском рату, а Католичка црква је само покушала да помогне мањем броју Јевреја који су примили католичку веру.
Пије XII одржавао је контакте са Мусолинијевим режимом, а постоје и документи о тајним преговорима папе и Хитлера. Након рата црква је помагала да злочинци избегну правду, а многи који су окрвавили руке, као Анте Павелић, скривали су се у самостанима.
Након римске конференције на којој је педесетак водећих историчара расправљало о улози Пија XII и јеврејско-хришћанским односима мало је вероватно да ће тај папа икада бити проглашен светим, а свакако не за живота садашњег папе Фрање.
Документи из Ватиканског архива тешко компромитују црквени врх и пружају необорив доказ да је црква била по страни, а сам папа Пије иако је знао за нацистичке, фашистичке и усташке злочине - није реаговао.
Зна се да у архиву постоје документи о злочинима усташа у НДХ и улози Алојзија Степинца, који чекају да их историчари проуче. Док се то не догоди и док се не сазна пуна истина о ћутању загребачког кардинала о злочинима над Јеврејима и Србима ништа неће бити ни од канонизације Степинца.
Информације о истребљењу 800.000 Јевреја стизале су до Ватикана већ у 1942. години. „Пољска се празни“, депеша је која је стигла до папе. Покатоличени Јевреји су молили да им се помогне да им Ватикан помогне да спасу живу главу, а црквени врх се скривао иза дуготрајне и компликоване бирократске процедуре у вихору рата. Већина је у међувремену завршила у пећима концетрационих логора.
Други човек у хијерархији Свете столице, државни секретар Пјетро Паролин на скупу у Риму је нагласио да црква жели да се одбрани истина, али да ће за то бити потребно више од једне генерације.
Велики број римских католика бранио је Јевреје свим средствима у отпору против нацизма и фашизма, а откривен је документ како је најмање 3.200 Јевреја било скривано у 155 црквених института током нацистичке окупације - казао је блиски сарадник папе Фрање у покушају да сачува образ цркве.
Како оцењују Новости, после ове конференције остаје утисак да конзервативна црква једва чека да Фрање више не буде и да се сунђером избрише све што је урадио да би се напокон сазнала истина о мрачној улози Ватикана у Другом светском рату.
Анте Павелић и Алојзије Степинац 1941. на фотографији изложеној током конференције о Јасеновцу - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2023
РЕГИОН
Ватиканска архива о нацистичким злочинима отежава сваку помисао на канонизацији Степинца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала