- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелски тенкови - Sputnik Србија

УЖИВО Изралески тенкови ушли на територију Појаса газе; Нетанјаху поручује - ово је тек почетак

Пратите нас
Седми дан сукоба Израела и палестинског Хамаса. Израелска војска саопштила је да су вечерас тенкови и пешадијске снаге ушле на територију Појаса Газе у оквиру ''локализованих рација''. Израелци упоредо изводе и ваздушне нападе на бројне лоакције Хамаса у Гази, а израелски премијер Бенјамин Нетанјаху каже да је ово "само почетак“.
Тенкови и трупе су ушли како би очистили подручје од евентуалних терориста и лоцирали нестале Израелце. Наводно су убиле бројне терористе у тој области, укључујући и оне из ћелије палестинске милитнатне групе Хамас одакле су испаљиване противтенковске ракете на Израел, преноси Тајмс оф Израел, и додаје да трупе ''нису ушле дубоко у Газу''. Израелске одбрамбене снаге тврде и да су становници града Газе почели да се евакуишу на југ града.
Хезболах је у међувремену саопштио да је гађао израелске базе у јужном Либану, као одговор на нападе Израелских одбрамбених снага (ИДФ).
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:40 13.10.2023
Израел упозорио болницу на северу Газе да се евакуише до 06.00 сати ујутру
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су упозориле болницу Ал Авда у северном делу Појаса Газе да се евакуише до 06.00 сати ујутро, наводи се у саопштењу невладине организације Лекари без граница (МСФ).
Ово упозорење поново указује да Израел планира велику акцију у северном делу Појаса Газе у наредним сатима, пренео је "Тајмс оф Израел".
"Недвосмислено осуђујемо ову акцију, континуирано неселективно крвопролиц́е и нападе на здравствену заштиту у Гази. Покушавамо да заштитимо наше особље и пацијенте", наводи МСФ.
Евакуација пацијената је и даље компликована, додао је МСФ.
22:36 13.10.2023
Рације израелских снага у Гази, потрага за таоцима
Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) је рекао да је током протеклог дана војска извела рације унутар Газе дуж границе како би уклонила терористе из тог подручја и лоцирала киднаповане Израелце.
Пешадијске и оклопне снаге претраживале су подручје у потрази за доказима који би могли помоћи у лоцирању оних који су ухваћени.
Како тврди, уништене су ћелије Хамаса, укључујући ћи ону која је испаљивала противтенковске ракете на израелску територију.
22:17 13.10.2023
21:47 13.10.2023
Фон дер Лајен и Мецола спроведене у склониште у Тел Авиву након сирене за узбуну
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председница Европског парламетна Роберта Мецола спроведене су у склониште, након што су се огласиле сирене за узбуну у Тел Авиву, преноси "Тајмс оф Израел".
Фон дер Лајен и Мецола стигле су данас у Израел, седмог дана од почетка напада палестинске милитантне групе Хамас и узвратних напада Израела на Појас Газе.
Њих две ће ''изразити солидарност са жртвама терористичких напада Хамаса и састати се са израелским руководством'', наводи се у саопштењу ЕК.
Раније је италијански министар спољних послова Антонио Тајани објавио да је стигао у Израел.
21:26 13.10.2023
21:21 13.10.2023
20:53 13.10.2023
Француска полиција - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
СВЕТ
Француска подигла безбедносну узбуну на највиши ниво
20:50 13.10.2023
Нетанјаху: Ово је само почетак, уништићемо Хамас
У ретком обраћању јавности уочи Шабата, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је рекао да Израел "никада неће заборавити нити опростити ужасне поступке непријатеља“ и обећао да ће непрекидни ваздушни напади на Појас Газе, који су до сада однели животе од преко 1.700 Палестинаца, су "само почетак“, преноси Харец.
"Боримо се за свој дом као лавови“, рекао је Нетанјаху и додао да дух Израелских одбрамбених снага (ИДФ) и шира јавност "инспиришу цео свет“.
Истакао је да Израел добија значајну међународну подршку у својој борби против Хамаса, како у јавном мњењу, тако и у војној помоћи САД.
"Уништићемо Хамас и донети победу. Биће потребно време, али завршићемо овај рат јачи него икад", закључио је Нетанјаху.
20:27 13.10.2023
Хезболах гађао израелске базе у јужном Либану
Либанска милитантна група Хезболах саопштила је вечерас да је гађала израелске базе у јужном Либану, као одговор на нападе Израелских одбрамбених снага (ИДФ).
„Као одговор на данашње израелске операције у низу градова у јужном Либану, борци исламског отпора погодили су базе Ал-Абад, Мускафам, Рамла и Јал-ал-Алам одговарајућим пројектилима", саопштио је Хезболах, преноси иранска агенција ИСНА.
20:27 13.10.2023
Израелске снаге изводе ваздушне нападе на бројне лоакције Хамаса у Појасу Газе
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да изводе распрострањене ваздушне нападе на многе локације Хамаса широм Појаса Газе.
ИДФ су навеле да ц́е ускоро изнети додатне детаље о нападима, пренео је "Тајмс оф Израел".
Претходно је Хамас преузео одговорност за салву ракета испаљених према централном Израелу.
20:27 13.10.2023
Хамас: Седамдесет особа, углавном жене и деца убијено у нападима на конвоје
Званичници Хамаса изјавили су данас да је 70 особа, углавном жена и деце, убијено у израелским ваздушним нападима на конвоје који су напуштали град Газу.
Хамасова канцеларија за медије је навела да су погођени аутомобили на три локације док су се кретали јужно од града Газе, пренео је АП.
За сада се не зна ко је био мета ваздушних напада, нити да ли су милитанти били међу људима који су напуштали град Газу, навела је агенција.
20:26 13.10.2023
Након израелског гранатирања у Либану погинуо један новинар, шесторо рањено
Сниматељ Исам Абдалах убијен је у јужном Либану, док је радио са екипом Ројтерса која је емитовала видео-сигнал уживо.
"Дубоко смо погођени што је наш сниматељ Исам Абдалах убијен", наводи се у саопштењу Ројтерса.
Израелска граната пала је на групу међународних новинара, који су извештавали о сукобима на граници у јужном Либану, убивши Ројтерсовог сниматеља, док је шест других новинара повређено, од којих су неки хитно превезени у болнице, известио је АП.
19:20 13.10.2023
Изралески тенкови ушли на територију Појаса Газе
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су тенкови и пешадијске снаге ушле на територију Појаса Газе у оквиру ''локализованих рација'', како би очистили подручје од евентуалних терориста и лоцирали нестале Израелце.
Трупе су наводно убиле бројне терористе у тој области, укључујући и оне из ћелије палестинске милитнатне групе Хамас одакле су испаљиване противтенковске ракете на Израел, преноси Тајмс оф Израел, и додаје да трупе ''нису ушле дубоко у Газу''.
Портпарол ИДФ Данијел Хагари тврди да су оклопне и пешадијске снаге извршиле претресе и ''спречиле екипе које су управљале противтенковским ракетама, а које су намеравале да се инфилтрирају на територију Израела.
19:13 13.10.2023
ИДФ: Становници града Газе започели евакуацију
Портпарол израелске војске (ИДФ) Данијел Хагари изјавио је данас да су становници града Газе почели да се евакуишу на југ Газе, након што је раније данас ИДФ то захтевала од њих, уз објашњење да ће почети да гранатира читав северни део Газе.
''Становништво града Газе је почело значајно да се креће према југу како би се одбранило'', рекао је Хагари, а преноси Тајмс оф Израел.
Узнемирујући садржај на линку:
18:48 13.10.2023
Русија: Против смо копнене окупације Појаса Газе
Москва је против копнене окупације Појаса Газа у случају да се Израел одлучи за копнену операцију, изјавио је заменик шефа руске дипломатијсе Михаил Богданов.
Како је рекао, постоји резолуција Савета безбедности УН заснована на принципу „земља за мир“, односно, нормализација у замену за одлазак Изралеа са окупираних арапских територија.
18:03 13.10.2023
Палестински оператер упозорава на потпуни прекид телекомуникација у Гази
Палестинска телекомуникациона група саопштила је данас да је њена мрежа претрпела огромну штету која је у великој мери утицала на њен рад у Гази, упозоравајући да ће поновни прекиди и оштећење мреже изазвати потпуни прекид телекомуникација и интернет услуга у том региону.
Група је навела да је агресија на појас Газе, која се наставља од суботе, изазвала неколико прекида на главним линијама оптичких каблова који повезују појас Газе са Западном обалом, а затим и са спољним светом.
У случају поновних оштећења мреже, упозорила је група, биће прекинута комуникација Газе са Западном обалом, што значи потпуни прекид комуникација и интернет услуга и потпуну изолацију грађана, преноси агенција WАФА.
Палестински оператер наводи да је 35 одсто главних мрежних елемената прекинуто, као што су стубови, каблови и оптички водови који интерно повезују Газу, што је у погодило око 40 одсто претплатника, као и мобилних претплатника.
Мрежа је такође претрпела велика оштећења услед нестанка струје, кварова у земаљским и ваздушним мрежама или уништења неких мрежних уређаја.
Квалитет телекомуникационих и интернет услуга варира од прекида до потпуног прекида.
Група је потврдила да је зграда седишта Генералне управе фиксне телефонске мреже и кућног интернета, која се налази у насељу Ал-Римал, бомбардована, а да су многе зграде и објекти компаније делимично уништени на различитим местима у Појасу Газе.
18:02 13.10.2023
ИДФ отворио артиљеријску ватру на јужне делове Либана
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) гранатирале су данас јужне делове територије Либана, као одговор на експлозију на безбедносној огради у близини кибуца Ханита.
''ИДФ су одговориле артиљеријском ватром према либанској територији'', наводи се у саопштењу ИДФ.
Како преноси Си-Ен-Ен, израелске снаге раније су активирале упозорења о могућој наводној инфилтрацији терориста у кибуц Ханита, као и да сада ИДФ претражује то подручје.
Војни званичници су рекли да је експлозија на огради изазвала "мала оштећења".
Си-Ен-Ен наводи да постоје изгледи да ће палестинска милитантна група са седиштем у Либану Хезболах ући у сукоб као подршка Хамасу.
ИДФ је раније ове седмице саопштила да је распоредила додатних десетак хиљада војника на границу са Либаном, као одговор на евентуални напад са севера.
18:00 13.10.2023
Авион Ер Србије који је евакуисао наше грађане из Тел Авива слетео у Београд
Авион Ер Србије који је из Тел Авива евакуисао грађане Северне Македоније, Србије и Црне Горе, слетео је данас на Аеродром Никола Тесла у Београду у 17.08 часова.
Авион је из Тел Авива полетео у 16.20, објављено је на сајту београдског Аеродрома.
У авиону Ер Србије укупно је било 133 путника, у највећем броју грађана Северне Македоније, као и један број држављана Србије и Црне Горе. Авион је претходно слетео у Скопље.
Душан Вујовић, отправник послова амбасаде Србије у Израелу, изјавио је пре поласка авиона из Тел Авива да су укрцани сви путници.
"Желим вам све најбоље и поздрављам вас испред амбасада Србије и Северне Македоније, конзулата Црне Горе и амбасаде Албаније, од драгих колега који су све организовали. Прво летите до Скопља, после до Београда. Чувајте се и надам се да се видимо у бољим временима. Свако добро", рекао је Вујовић, док су путници узвикивали "Живела Србија".
Авионом су евакуисани путници које су друге авио компаније оставиле, без могућности да се врате кући.
Трошкове лета сноси Влада Северне Македоније.
Вујовић је рекао да су на том лету 43 наша држављанина.
"Од почетка ратног стања у Израелу Ер Србија је имала четири редовна лета. Такође, са два репатријациона лета. Са првим репатријационим и овим сада више од 700 наших људи је пребачено у Београд. Ер Србија наставља да лети у овим условима", рекао је он.
Амбасада Србије је такође је од почетка чинила све што је у њеној моћи, додао је он и истакао да наше држављане информише и наставља да ради са свим држављанима који желе да напусте Израел или који желе да остану.
17:46 13.10.2023
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
РУСИЈА
„Не ловите у мутном“: Русија осуђује политику САД по питању Блиског истока
17:19 13.10.2023
Узбуна у израелском насељу на граници са Либаном
Израелска војска данас је упозорила становнике села Ханита на граници са Либаном да се склоне у куће, наводећи да је у току оружани упад непријатеља, као и да узвраћа артиљеријском ватром у правцу Либана.
Село Ханита налази се 500 метара од границе са Либаном, преноси Ројтерс.
Након што је оглашена узбуна у Ханити, Израел је извео напад на пункт за осматрање либанске војске на граници.
Либански медији су јавили да је погођена област у близини места Алма Ал-Шаб и Даира, где је већ било сукоба протекле седмице.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала