- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Паја Јовановић и Густав Климт заједно у Србији | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2023
Пратите нас
Шта све можемо сазнати на изложби „Паја Јовановић и Густав Климт: једна епоха, два уметника, три музеја“ отвореној у галерији Матице српске, како данас видимо епоху која је обележила крај 19. и почетак 20. века, које су сличности наизглед два различита уметника – једног из Беча, другог из Вршца.
О свему томе и како су они спојили три музеја у једном изложбеном простору, у „Орбити културе“ разговарамо са Тијаном Палковљевић Бугарски, историчарком уметности и директорком Галерије Матице српске.
Са каквим амбицијама Народно позориште почиње нову сезону, шта ћемо гледати од класика а шта од савремених наслова, колико су Дани Ермитажа који се први пут одржавају у Београду важни и за наш национални театар – питамо Светислава Гонцића, управника Народног позоришта.
Зашто страхује да ће „ћерање“ преузети роботи а песничке књиге вештачка интелигенција, шта ћемо читати на „интерћерту“ залажући се за слободан проток „свих дезинформација, у интересу свих грађана“, шта нам је донео „ћеморандум“ а чему нас данас учи доминантни „ћератив“, зашто у „ћерамбули“ стоји да је ђаво однео шалу а да смо ми „доћерали цара до дувара“ - о томе за Спутњик говори академик Матија Бећковић, песник чије су две нове књиге „Поеме“ и „Наћертаније“ управо објављене у Српској књижевној задрузи.
О четири изложбе и промоцији стрип антологије „Код куће“, о догађајима који ће обележити девети Фестивал стрипа у Панчеву а који се отвара данас у Галерији Бате Михаиловића, о стриповском „Острву љубави“ на коме ће своје радове изложити више од 50 аутора – разговарамо са једним од фестивалских селектора Сашом Ракезићем познатим као Александар Зограф.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе, 14.10.2023.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала